ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Лукашенко предлага Беларус и Литва съвместно да експлоатират АЕЦ край Островец

15.07.2017

Президентът на Беларус Александър Лукашенко предлага на Литва в бъдеще съвместно да експлоатират новостроящата се Беларуска АЕЦ в Островец. Това съобщи Интерфакс-Беларус.
„На нас, Беларус и Литва ни е нужна тази централа“, заяви Лукашенко по време на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която се проведе в Минск.

 

Лукашенко предложи съвместно с Литва да достроят и да експлоатират Беларуската АЕЦ, която да стане беларуско-литовска централа. Така първата в Беларус АЕЦ, намираща се едва на 20 км. от границата с Литва, ще може да осигурява електроенергия и за двете страни, а ако е необходимо дори за Полша, Латвия и Естония.

„Ние считаме, че въпросът за строителството на Беларуската АЕЦ е политизиран. Дайте да седнем заедно и да се разберем по този въпрос и да го решим, вместо да занимаваме целия свят с него“, заяви Лукашенко. По думите му, Литва има опит в експлоатацията на АЕЦ. В страната дълго време функционираше Игналинската АЕЦ. „Но ние никога не сме повдигали въпрос, че тя е опасна, въпреки че от тази стара централа ние получавахме много негативи – водата за охлаждане на Игналинската АЕЦ идваше от Беларус, а отработената вода също се връщаше обратно в Беларус “, добави Лукашенко. Той подчерта, че след закриването на Игналинската АЕЦ Беларус е приела нейните бивши работници и им е дала работа в проекта за АЕЦ в Островец.

Литва изисква Беларус да проведе всички необходими сеизмологични, геоложки и хидроложки изследвания за строителната площадка на Беларуската АЕЦ, да изпълни процедурите за проверка на площадката съответно предвидените стандарти и иска провеждане на SEED-мисии от Международната агенция по атомна енергия и стрес-тестове по методиката на Европейския съюз.

„Аз гарантирам на вас, европейците, че ние ще построим най-безопасната АЕЦ. На нас, една „чернобилска“ република, не ни беше толкова лесно да приемем това решение за строителство на АЕЦ и ние разбираме, че основният въпрос е този за безопасността“, заяви Лукашенко.

Източник: https://www.interfax.by/news/belarus/1226882

Видеозапис с изказването на Лукашенко: http://www.belta.by/president/view/vystuplenie-prezidenta-belarusi-na-plenarnom-zasedanii-posvjaschennom-torzhestvennomu-otkrytiju-26-j-255952-2017/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари