ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Нововоронежка АЕЦ: пети енергоблок е въведен в експлоатация след завършването на работите по модернизацията

29.09.2011

19.09.2011 18:58  |   Центр общественной информации Нововоронежской АЭС


На 18 септември 2011 година в 18 часа и 24 минути турбогенератор № 14  на пети блок на Нововоронежката АЕЦ е включен в системата след провеждане на мероприятията за продължаване на срока на експлоатация и изпитанията на ново монтираните системи и оборудването.

На 25 септември 2010 година в 22 часа и 28 минути пети блок на НВ АЕЦ – първият в страната с реакторна установка ВВЭР-1000 е бил спрян за провеждане на работите по продължаване на срока на експлоатация.

През този период на енергоблока е бил изпълнен безпрецедентен обем основни работи: модернизация на системите за управление и защита на реактора, системите за аварийно охлаждане на активната зона на реактора и аварийното електроснабдяване на активните елементи на системите за безопасност; системите за радиационен контрол; монтаж на допълнителни системи за безопасност и системи за нормална експлоатация; осигуряване на енергоблока със системи за диагностика; внедряване на програмно-технически средства за управляващите системи за безопасност и системите за нормална експлоатация. Заменена беше част от топло-механичното и електротехническо оборудване.

В резултат на изпълнените работи безопасността на модернизирания пети блок, съгласно проведената задълбочена оценка, безопасността съществено се е подобрила, а допълнителния срок за експлоатация е увеличен с още 25 години. Проектния 30-годишен срок за експлоатация на енергоблока изтече през 2010 година.

Оперативния персонал на пети блок е изучил новото оборудване, преминал е подготовката и необходимата проверка на знанията.

В момента трети блок работи в зададения режим, а четвърти блок е спрян за планово-предупредителен ремонт (ППР) и презареждане с ядрено гориво.

Радиационната обстановка на НВ АЕЦ е нормална. Средните стойности на радиационния фон в населените места от 30-километровата зона около НВ АЕЦ съответстват на естествените фонови стойности, характерни за централната европейска част на Русия.

……………………………..
Нововоронежката АЕЦ е първенец в областта на усвояването на енергоблоковете с реактори тип ВВЭР. От 1964 година там са построени пет енергоблока (ВВЭР-210, ВВЭР-365, два блока ВВЭР-440, ВВЭР-1000), и всеки от тях е главен прототип на серийните енергийни реактори.

През 1984 година от експлоатация след 20 годишна експлоатация е спрян първи блок (ВВЭР-210), а през 1990 година – втори енергоблок (ВВЭР-365). Сроковете за експлоатация на трети и четвърти блокове през 2002 и 2003 година са продължени с по 15 години всеки.

Проекта за удължаване на срока на експлоатация е разработен от «Атомэнергопроект».

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари