ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ехо от международната конференция FR17 – шведският реактор на бързи неутрони SEALER

11.07.2017

В Екатерининбург се проведе международната конференция FR17, посветена на „бързите“ реактори и свързаните с тях горивни цикли. Редица доклади бяха посветени на шведския проект за бърз оловен реактор SEALER.

 

 

Реакторът SEALER-3 е реактор на бързи неутрони с оловен топлоносител с мощност от 3 до 10 MW. Горивната кампания е от 10 до 30 години, горивото е уранов диоксид с обогатяване от 19,75%. Активната зона е съставена от 19 сборки, в които общо се намират 1729 горивни пръти. Височината на активната зона е 120 см, а диаметърът – около 80 см.

Проектът за реактор SEALER се реализира от частната шведска компания LeadColdReactors, основана през 2013 г. Тя трябва да привлече много големи финансови средства за достигане на целите си.
По тази причина LeadColdReactors има задача да намери пазар, на който биха били конкурентоспособни „свръхмалките целеви“ варианти на проекта за оловен реактор, изискващи минимални капиталови разходи.
Като такъв пазар компанията разглежда региони, където важна съставна единица на енергийния баланс са дизел генераторите.

Много подробности на: http://atominfo.ru/newsq/x0145.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари