ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ се интересува от Украйна като опитна площадка за ядреното гориво на Westinghouse

09.07.2017

Интересът на САЩ към украинската енергетика се проявява само в устрема да се използва Украйна в качеството й на опитна площадка за ядреното гориво на Westinghouse в реактори по съветски дизайн.

 

Това заяви по време на пресконференция в Киев директорът на Института за енергийните изследвания в Украйна Димитри Марунич, съобщава „ПолитНавигатор“.

Westinghouse, с подкрепата на Държавния департамент на САЩ, ще продължи да гледа на Украйна като на тестова площадка за разработка и въвеждане на копия на руското ядрено гориво за реакторите по съветски дизайн.
Те особено много не крият това – Украйна за тях е опитна площадка, чрез която да се разпространят тези доставки за централи, намиращи се във Финландия, Чехия, България, твърди Марунич.
Слава Богу засега всичко е сравнително тихо и спокойно, но помним историята от 2012 година, когато заради горивото на Westinghouse, работещо в смесени зони, се бе деформирало руско гориво”, коментира украинският експерт.

Аз не виждам какъвто и да е било особен интерес на САЩ в украинската енергетика.
Да се очакват продажби на втечнен газ от икономическа гледна точка са абсурд.
От физическа гледна точка още по-голям, защото ние дори нямаме терминал за неговото приемане.
За какво говорим тогава, за какви американски интереси?, коментира още Марунич.

Източник: www.news-portal.dn.ua

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари