ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ленинградската АЕЦ започна масово производство на Йод-131 за радиофармацевтичната промишленост

12.07.2017

Ленинградската АЕЦ, за първи път в историята си, започна производство в промишлени мащаби на нов радиоактивен изотоп йод-131 (I131), който ще стане основен радиофармацевтичен препарат, необходим за диагностика и лечение на онкологични заболявания, съобщиха от централата.

 

 

Производството на изотопи с различно предназначение е възможно, благодарение на уникалната конструкция на действащите в нея реактори РБМК, в които са разположени така наречените облъчвателни канали.

„В случая с изотопа йод-131, в тях се поставят капсули със стартови природни материали – телурен диоксид. Две седмици в реактора и изотопът йод-131 е готов за производство на радиофармацевтични препарати “, се казва в съобщението на централата.

На 10 юли ще бъде изпратена първата капсула с йод-131 на Възложителя – предприятие от структурата на „Росатом“ – Научно-изследователския физико-химически институт „Карпов“. От 1992 година Ленинградската АЕЦ изпълнява поръчка на друго предприятие на „Росатом“ – Радиев институт „Хлопин“, за който се изработват радионуклиди за медицината за обезпечаване на три хиляди диагностични процедури в годината.

Подробности на: http://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/main-news/23842/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари