ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Влезе в сила договорът за условията за обединяване на Украинската с европейската енергийна система

08.07.2017

Системните оператори, влизащи в състава на Регионалната група ENTSO-E “Континентална Европа, подписаха “Споразумение за условията на бъдещето обединение на енергийните системи на Украйна и Молдова с енергийната система на континентална Европа”, съобщава сайта на „Укрєнерго“.

 

Директорът на „Укрэнерго“ Всеволод Ковальчук коментира подписването на документа:
”Само седмица след подписването на споразумението в Брюксел – и абсолютното болшинство от подписи на действащите членове на ENTSO-E стои под епохалния за украинската енергетика документ“.
Той добави, че за подготовката на това споразумение са били необходими две години.

Документът се състои от три части: каталог на изискванията, безусловното изпълнение на които е необходимо за приемане на решение за обединяване на енергийните системи; списък на необходимите допълнителни изследвания и пътна карта.

Сега „Укрэнерго“ оценява технологичната готовност на Обединената енергийна система (ОЕС) на Украйна за присъединяване към ENTSO-E на 15%, а нивото на имплементация и хармонизация на украинското законодателство с европейските норми на 5% при съществуващо интегриране на системите 10%.
Планира се изпълнението на тези условия да достигне ниво 99-100% след 5 години.

Съществуващия сега технически възможен обмен на мощности от 885 MW между ОЕС на Украйна и ENTSO-E трябва да бъде увеличен за 5 години до 2200 MW, а след 10 години да достигне 4000 MW.

За справка

„Укрэнерго“ осъществява експлоатацията на магистралните и междудържавни електропроводи, а също така и централизираната диспечеризация на ОЕС.
НЭК е държавно предприятие, което се намира под управлението на Министерството на енергетиката и въгледобива.

Източник: https://zn.ua/ECONOMICS/vstupilo-v-silu-soglashenie-ob-obedinenii-energosistem-ukrainy-moldovy-i-kontinentalnoy-evropy-253684_.html

Tags: ,

One Response to Влезе в сила договорът за условията за обединяване на Украинската с европейската енергийна система

  1. TSO on 08.07.2017 at 15:42

    Бих искал да помоля да се проучи дали в плановете на Украйна е заложено дострояването на 750 киловолтовия електропровод от ЧАЭС в посока Беларус?
    Така ще се дадат нови хоризонти за БелАЭС.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари