ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Банкрутиралата Westinghoyse не дава покой на Белия дом

05.07.2017

Американската Westinghouse, един от най-големите доставчици на технологии за АЕЦ, не се справи финансово с проектите си в САЩ и в резултат на това буквално потопи собственика си – японската Toshiba.

 

 

Концернът се опитва да продаде Westinghouse, но това не е никак просто, защото Westinghouse фактически банкрутира.
В края на март 2017 г. корпорация поиска съдебна защита от кредиторите, което създава тревожност на властите в САЩ.

Американската администрация, по данни на Блумбърг, се притеснява от това Westinghouse да не стане жертва на китайски или руски инвеститори.
По думите на американския енергиен министър Пери сред международните претенденти за контролния пакет акции най-голяма активност проявяват именно руски и китайски компании или фирми, зад които стои техен капитал.
„Става дума не толкова дали Westinghouse е стабилна компания, а става въпрос за безопасността на САЩ и съюзниците на страната“, споделя Пери пред Financial Times. Той подчертава, че Белият дом е готов да предприеме, в случай на необходимост, „извънредни мерки“, които да блокират достъпа на държави, които се явяват политически опоненти на САЩ по отношение на чувствителни технологии, които имат както от гражданско, така и военно предназначение.

Позициите на Westinghouse са силни и на европейския пазар, където компанията доставя ядрено гориво на шведски и украински централи. Опитва се да стане ключов доставчик и за българската АЕЦ „Козлодуй“. Westinghouse работеше и в Чехия. Въпреки че при старта си през 2000 г. чешката АЕЦ „Темелин“ купи първото си ядрено гориво именно от Westinghouse и имаше договор за 10 години, скоро след това, през 2006 г., за нов доставчик бе избрана руската ТВЕЛ, с която бе подписан нов 10-годишен договор с възможност за актуализация.

Подробности на: http://archiv.ihned.cz/c1-65787230-rusove-westinghouse-neziskaji

Tags:

One Response to Банкрутиралата Westinghoyse не дава покой на Белия дом

  1. Сергей Смирнов on 05.07.2017 at 1:30

    „Въпреки че при старта си през 2000 г. чешката АЕЦ „Темелин“ купи първото си ядрено гориво именно от Westinghouse и имаше договор за 10 години, скоро след това, през 2006 г., за нов доставчик бе избрана руската ТВЕЛ, с която бе подписан нов 10-годишен договор с възможност за актуализация“.

    Относительно недавно договор был продлён, по памяти до 2024 или 2025 года.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари