ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Йордан Костадинов – преместването на реактора “като тенджера” е възможно – някой път

09.04.2012

По принцип да се пренесе реактора, “като тенджера” е възможно – някой път. Въпросът е в това, колко ще струва това и колко време ще е необходимо. Аз мисля, че ще трябват около 13-15 години и много, много пари.

Защото проектите на АЕЦ “Белене” и “Козлодуй” се различават по между си. Допълнително е необходим нов процес на проектиране на площадката, лицензиране на реактора за тази площадка и т.н.

Не разбирам, когато казват, че за строителството на АЕЦ “Белене” държавата няма пари. Та това е инвестиционен проект. Инвеститори има, и ако сега не построим “Белене”, то ръстът на цените на електроенергията в България е сигурен.

Доколкото ми е известно, към Атомстройекспорт няма никакви претенции, ако са само разногласията за цената – пак опираме до въпроса: каква е разликата за държавата, щом като проектът е инвестиционен?

Аз считам, че проектът, който трябва да се реализира на първо място, това е “Белене”. Защото положението в което се намира нашата енергетика е тежко. След 1-2 години ние трябва да увеличим генериращите мощности. Очаква се силно повишаване на потреблението. Ние тези срокове вече сме ги пропуснали, и даже ако сега правителството вземе решение да строи “Белене”, за това ще са необходими 5-6 години. Ние вече сме закъснели.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари