ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – Започна демонтажът на Игналинската АЕЦ

17.06.2017

В Литва пристъпиха към демонтаж на спряната преди няколко години Игналинска АЕЦ. Процесът на демонтажа може да продължи 20 години, коментира репортаж на унгарската телевизия M1.

 

„Няколкостотин души работят на обекта – руски, германски, френски, британски и местни литовски специалисти – инженери и работници. Подизпълнителите дойдоха от всички краища на света. Необходимите инструменти също са доставени от различни страни“. Това заяви директорът на компания Nukem Technologies GmbH Томас Сейполд.

„Централата, както казват специалистите, ще бъде напълно демонтирана и на мястото ще бъде възстановено зеленото поле във вида допреди построяването на АЕЦ. Литва получи международна финансова подкрепа на стойност над 900 милиарда форинта“, каза генералният директор на Игналинската АЕЦ Дариус Янулиавичус. Европейската банка за възстановяване и развитие покрива една трета от сумата. Опитът, придобит по време на демонтажа на централата, може да бъде използван и от други страни – например в Унгария, след приключването на строителството на АЕЦ „Пакш“ 2, за демонтиране на старите енергоблокове на АЕЦ „Пакш“ 1.

Източник: http://www.wwitv.com

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари