ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Станислав Георгиев – Трябва да се строят нови блокове, друг изход просто няма

12.06.2017

Във Варна от 7 до 9 юни се проведе международната ядрена конференция, организирана от българския атомен форум “Булатом”.

В заключителния ден на мероприятието на въпросите на кореспондентите на AtomInfo.Ru и AtomInfo.Bg отговори изпълнителният секретар на “Булатом” Станислав Георгиев.

 

Господин Георгиев, вашата конференция е традиционна?

Да, може така да се каже. Ние я провеждаме повече от 15 години, първата конференция се проведе през 2001 година.

Целта на конференцията винаги е била една и съща – да докаже, че ядрената енергетика има място в енергийния баланс на България,
През тази година изказалите се поставиха акцента на това, че ни е време да започнем да строим нови блокове.

Ние сме доволни от това, че на конференцията присъстваха официални представители на такива организации, като министерството на енергетиката. Българския енергиен холдинг (БЕХ), АЕЦ “Козлодуй”, а също депутати и представител на нашия президент.

Важното е, че така или иначе, те се съгласиха с нас. Разбира се политиците говорят на свои език, но все пак, техните думи на конференцията трябва да се разбират така, че България иска да продължи изграждането на нови ядрени мощности.
Мисля, че нашата конференция постигна своята цел.

В изказването на господин Генов прозвуча призив към основните политически сили в България да се договорят за консенсус по въпроса за ядреното строителство, така че тези проекти повече да не зависят от това, какви партии ще бъдат на власт.

Той правилно е казал, но политиката, все пак, е особена работа. Мненията на политиците зависят от много фактори и често се променят.
Но аз ще кажа отново – положението сега е такова, че у нас, в България, друг изход просто няма.Трябва да се строи.

Неизбежен въпрос. Вие как смятате, къде е по-добре да се строи – на Белене или на Козлодуй? Или, както се изрази господин Генов, не е важно къде, но трябва да се строи?

Разбира се, площадката Белене е готова в по-голяма степен. Там се намира оборудването, проектът е готов почти на 95%.
Ние имаме принципното съгласие на ЕК за изграждане на АЕЦ “Белене”. Освен това е приета оценката за въздействие на околната среда (ОВОС).
Всичките предимства са на страната на площадката “Белене”.

Много хора казват, че е по-добре да се строи на Козлодуй, защото там има инфраструктура. Нашето мнение не е такова. Да се изгражда нещо ново на вече действащ обект ще бъде по-скъпо, отколкото да се започне от нулата.

Но искам да подчертая – казаното от мен не означава, че ние сме против строителството на нови блокове на АЕЦ “Козлодуй”.
Напротив, ние винаги сме говорили и говорим, че трябва да се строи Белене а после трябва да се строи и на Козлодуй, защото периодът на експлоатация на козлодуйските блокове все някога ще стигне до края.

Ние правим такава преценка. За изграждането на новите блокове ще са необходими минимум 15 години. Тоест, ако сега стартира подготовката за строителството, то първият нов блок ще бъде готов ще бъде готов след 15 години. От този период в Белене са отработени първите 5 години, а на Козлодуй общо не-повече от две години.

Имайте предвид още, че проектът за строителството на АЕЦ “Белене” мина през тръжна процедура, а за новите мощности на АЕЦ “Козлодуй” това не бе направено.
Това е важно обстоятелство защото България е член на ЕС и трябва да върви по неговите правила.

Ще добавя, че ние винаги сме се удивлявали, когато чуем от някой политик думите “седми блок”. Такова сега практически не се прави, сега по света блоковете се изграждат по двойки – което е икономически по-изгодно.

Ако трябва да се направи равносметка, трябва да се работи по ред, но да се започне от Белене. А аз мисля, че на Козлодуй ще има нови блокове, но малко по-късно.

Сроковете на експлоатация на блоковете на АЕЦ Козлодуй успешно се удължават?

Да, това е така. Процесът на ПСЕ върви успешно. Председателят на българския регулиращ орган Лъчезар Костов каза, че лицензията за експлоатация на пети блок за десет години ще бъде издадена ориентировъчно през септември

На шести блок продължават необходимите дейности. Пакетът от документи ще бъде подготвен и предаден в АЯР, а до края на следващата година очакваме регулаторът да издаде лицензия на ПСЕ на шести блок.

Също за 10 години?

Такива са изискванията по нашето законодателство. Максималното възможно ПСЕ е 10 години. След изтичане на този период може да се подадат документи за нови 10 години.

В някои държави, включително и в Европа, има ПСЕ за големи срокове.

Законите навсякъде са различни. Аз лично мисля, че 10 години са нормален срок. За 10 години могат да се променят много неща.
Ние не знаем какви ще бъдат изискванията в областта на ядрената енергетика след 10 години.

Руските специалисти считат, че пети и шести блок на АЕЦ “Козлодуй” могат да работят без проблеми още 30 години.

Да , разбира се, аз знам за това. Оценките и препоръките, дадени от нашите руски колеги, казват: “Повече от 20 години”. Ние се надяваме така и да бъде.

Заключителен въпрос. Как е положението у вас с кадрите за ядрения отрасъл? Нови блокове – това е добре, но трябва да има хора, които да работят на тях и да ги обслужват.

Сигурен съм, че сте забелязали – на нашата конференция присъстват около 50 студенти. Тази практика не е новост, ние вече за трети или четвърти път каним студенти, изучаващи специалности, които могат да бъдат необходими за АЕЦ.
Те имат възможност да изслушат докладите, да се запознаят със специалистите. В заключителния ден на конференцията ние имаме с тях специална сесия. На нея присъстват и представители на Министерството на образованието.

Ние правим всичко възможно за да привлечем младежите да се учат в ядрени специалности. Възможно е малко да сме изостанали от този темп, с който трябва да се поддържат кадрите в отрасъла.

Но аз ще кажа така. Ако ние действително искаме да направим нещо (например, да строим ядрени енергоблокове), то ние ще го направим. А ако се започне търсене на причини и поводи, това означава, че в действителност няма желание да е направи.

Аз мисля, че ние наистина искаме и затова ще се справим с всички проблеми. Относно кадрите не се вълнувам – хора ще се намерят.

 

Благодарим, господин Георгиев, за интервюто за AtomInfo.Ru и AtomInfo.Bg.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари