ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Точността на АКНП не отговаря на изискванията за работа на енергоблоковете на АЕЦ “Козлодуй” на повишена до 104% топлинна мощност на РУ

13.06.2017

На форума на Булатом имах възможност да обсъдя с водещи специалисти това мое твърдение.
Никой не се опита да го опровергае.

С доклади и презентации бяха представени разработките на руската ЗАО “СНИИП-СИСТЕМАТОМ” и украинската ЧАО “Импульс” за решаване на проблема.
Сега ще ви разкажа за руската разработка представена в тандем с държавната
АО „СНИИП“

 

АО „СНИИП“ представи своите компетенции на Международната конференция “Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност”, организирана от Булатом.

 

В деловата част на форума участва началникът на отдела за системи за контрол и управление на реакторни установки Едуард Кулешин с презентация за разработките на апаратура за контрол на неутронния поток (АКНП), специално предназначена за модернизация на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй”.

 

 Едуард Кулешин разказа подробно за предложенията по модернизация на апаратурата АКНП-7-02К, която се експлоатира повече от 10 години в АЕЦ “Козлодуй”.

“Обсъжданата апаратура АКНП, доставяна от АО „СНИИП“, има повишена конкурентна способност за сметка на интегрирането на функциите за контрол на неутронно-физичnите параметри и параметрите на енергоразпределението, повишената надеждност, намалeната номенклатура на използваните изделия, намалената себестойност на производството, а също и на референтния опит от експлоатацията на АЕЦ с реактори ВВЭР-1000 и БН-800″, отбеляза Кулешин”.

За справка

АКНП е предназначена за контрол на основните неутронно-физически параметри на реакторната установка – РУ (в последно време специалистите от нашата АЕЦ налагат термина “реакторна инсталация РИ”).
Това са неутронна мощност, период на изменение на мощността и реактивност.

Апаратурата формира сигналите за защита и управление при нормални режими на експлоатация, представяне на информацията за контролираните параметри на пултовете за управление и други.

При проявен интерес от страна на посетителите на сайта, ще помоля авторите за подробна информация.
Ще се опитам да ви представя и разработката на ЧАО “Импулс” – Северодонецк, град от който имат спомени някои от старите кадри на АЕЦ “Козлодуй”.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари