ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Компанията «АЭМ-технологии» изпрати компоненти от системата за безопасност – САОЗ на Беларуската АЕЦ

12.06.2017

Компанията «АЭМ-технологии» (влиза в машиностроителния дивизион на Росатом – Атомэнергомаш) произведе и изпрати комплект от съдове на системата за аварийно охлаждане на активната зона (САОЗ) за втори енергоблок на Беларуската АЕЦ.

 

Съдовете за САОЗ са произведени във филиала на АО «АЭМ-технологии» «Петрозаводскмаш».

В процеса на производството те бяха подложени на щателен контрол, включително рентгенов, ултразвуков и цветна дефектоскопия.

Ключовата контролна операция бяха хидравличните изпитания, които всичките четири съда успешно издържаха.

За приемане на оборудването на територията на завод работеше специална комисия, в състава на която влизаха представители на контролния орган – АО «ВПО «ЗарубежАтомЭнергоСтрой» (АО «ВПО «ЗАЭС»), крайния клиент – Беларуската АЕЦ, Департамента по ядрена и радиационна безопасност при Министерството на извънредните ситуации на Република Беларус (Госатомнадзор РБ).

За справка

САОЗ е една от пасивните системи за безопасност на АЕЦ и включва 4 водни резервоара, всеки от които представлява дебелостенен съд от двуслойна плакирана стомана с обем от 60 m3 и маса около 75 тона.
В работно положение в реакторното отделение (РО) съдовете ще бъдат запълнени с воден разтвор на борна киселина.
При спадане на налягането в първи контур под определеното ниво става автоматично подаване на течността в реактора и охлаждане на активната зона.

Източник: https://sdelanounas.ru/blogs/94618/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари