ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Лъчезар Костов: АЯР отбелязва юбилей

09.06.2017

На международната конференция организирана от „Bulatom“ председателят на АЯР Лъчезар Костов даде интервю за AtomInfo.Ru, което с любезното съгласие на главния редактор Александр Уваров ви предоставям.

 

Господин Костов, вашата агенция отбелязва юбилей?

Да, преди три дни навършихме 60 години. За да бъдем точни – на 4 юни 1957 г. в България, е създаден Комитета за мирно използване на атомната енергия.

Комитетът е бил натоварен със задачата да се справя с всички въпроси, свързани с мирното използване на ядрената енергия.
Приоритет първоначално са изследвания в областта на ядрената енергетика и признаването на тяхната мирна природа и регулаторни въпроси, които тогава не са били толкова важни.

Но българската ядрена програма се развива. През 1961 г. е пуснат и сдаден изследователският реактор ИРТ-2000. След това се основава Институт за изследване на ядрената енергия в структурата на Българската академия на науките, а през 1974 е пуснат първият блок на АЕЦ „Козлодуй“.

С развитието на ядрена програма стана ясно, че на въпросите за контрол на безопасността, трябва да се обърне повече внимание. С постановление на българското правителство, тези задължения бяха възложени на атомен комитет.

През 1985 г. България прие закон за ядрената енергия. В него се определя, че в страната е създадена от инспекцията на безопасното използване на атомната енергия. От този момент можете да започне да се брои на независимостта на нашата регулаторен орган. За сравнение, финландският регулатор STUK има приблизително същият статут, какъвто имаше тогава българският.

През 2002 г. В България е приет нов закон за безопасно използване на ядрената енергия. Според него, на АЯР бяха възложени функции за контрол и международно сътрудничество.

За съжаление и до сега няма български държавен орган, който да се занимава с въпросите за разработване на стратегията и перспективите за ядрени изследвания и приложения в медицината и националната икономика.

Доколко АЯР  отговаря на изискванията на днешния ден?

Българска Агенция за ядрено регулиране днес, отговаря на всички необходими изисквания, както и нашата нормативна база е в съответствие със стандартите на МААЕ и на регулаторната рамка на Европейския съюз.
Благодаря ви, г-н Костов, за интервюто за AtomInfo.Ru.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари