ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


РАН и “Росатом” работят съвместно за роботизиране на Нововоронежската АЕЦ

09.06.2017

Представители на „Росатом“ и Руската академия на науките (РАН) разработиха документ за сътрудничество по въпросите на роботизирането на АЕЦ.
Документът бе приет след заседание на научно-техническия съвет, провело се в Нововоронежката АЕЦ.

 

В събитието участваха представители на „Концерн Росенергоатом“, Военнопромишления комплекс на Русия, ръководители на Нововоронежката АЕЦ, учени.

„Интересуват ни всички възможности на робототехниката за осигуряването на нормалната експлоатация на оборудването“, отбеляза директорът на Нововоронежката АЕЦ Владимир Поваров. „Особено актуални сега са работата с радиоактивните отпадъци и това, което е свързано с извеждането от експлоатация на отработилите ресурса си енергоблокове на Нововоронежката АЕЦ“.

Академик Феликс Черноуско от РАН подчерта, че няма задача за „максимално роботизиране на всички технологични процеси“. „Трябва да се роботизира само това, което непосредствено ще доведе до увеличаване на производителността, до повишаване на безопасността – за решаване на тези практически задачи, които са важни за ядрения отрасъл. Една от задачите е привличане на млади учени и инженери“, подчерта Черноуско.

В Нововоронежката АЕЦ вече се използват иновационни системи за управление на презареждащата машина (в Пети и Шести енергоблок), телевизионни системи, контролиращи зареждането с ядрено гориво, система за аварийна защита на турбината.

Източник: http://www.rosatom.ru/journalist/smi-about-industry/rosatom-i-ran-razrabotali-plan-sotrudnichestva-na-novovoronezhskoy-aes/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари