ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Юкия Амано посети Ленинградската АЕЦ

07.06.2017

Генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано, в рамките на посещението си на Петербургския международен икономически форум, за пръв път посети Ленинградската АЕЦ.

 

Там той се запозна с работата на действащите модернизирани енергоблокове. Амано високо оцени готовността за началото на пусковите операции на новия енергоблок от поколение „3 плюс“ по проект ВВЕР-1200 на площадката на Ленинградска АЕЦ-2.

Генералният директор на МААЕ бе съпровождан от заместника си – ръководителя на департамента по ядрена енергия на МААЕ Михаил Чудаков, заместник генералния директор на „Росатом“ и директор на Блока за международна дейност Николай Спаский, постоянния представител на Русия при международните организации във Виена Владимир Воронков, както и от заместник-ръководителя на „Ростехнадзор“ Алексей Ферапонтов.

По време на посещението си Юкия Амано оцени системите за ядрена безопасност на Ленинградската АЕЦ и отбеляза, че новият руски енергоблок по начало е снабден с допълнителни системи за защита в сравнение с предишните проекти. „Многото нива на защита на енергоблока ВВЕР-1200 прави силно впечатление – в случай на отказ на едната система в действие влиза другата, което е много правилно“, отбеляза той.

На среща с журналисти след визитата Амано отбеляза, че Русия дава голям принос в работата на МААЕ както в областта на ядрената енергетика, така и в частта за използване на мирния атом в неенергийни области. „Ядрената енергия е най-екологичният начин за производство на електроенергия от гледна точка на минималното изхвърляне на парникови газове в атмосферата. За повишаване на благосъстоянието на обществото е необходимо развитието на ядрената енергетика, и то ще продължава. Русия е много активен играч в този процес“, отбеляза директорът на МААЕ.

Източник: http://www.rosatom.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари