ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – АЕЦ “Пенли” – Разследват се причините…

07.04.2012

Реакторът на втори енергоблок на френската АЕЦ “Пенли”, който беше спрян автоматично вследствие на пожар, няма да функционира още няколко дни, съобщи вчера Франс Прес позовавайки се на представител на компанията-оператор EDF.

След ликвидирането на двете огнища на пожара е станало изтичане на радиоактивна вода от първи контур на спрения, но не разхладен напълно реактор. Течността е била събрана в резервоари вътре в блока, отбелязват от компанията.

Течът е бил в резултат на разхерметизиране на фланеца на една от четирите главни циркулационни помпи (ГЦП).

Директорът на департамента по атомни електроцентрали на EDF Доминик Миньор (Dominique Miniеre) заяви в четвъртък, че при ремонта на авариралата помпа “детайлно ще се изясни случилото се”.

Той отбеляза също, че “реакторът няма да бъде пуснат докато не се изясни какво се е случило”.

Разхлаждането е продължило с останалите ГЦП до достигане на параметрите за студено спиране.

По седем степенната международна скала за ядрени събития (INES), инцидентът е класифициран от първо (минимално) ниво – аномална ситуация, излизаща извън пределите за експлоатация.

АЕЦ “Пенли” се намира на крайбрежието на Ла-Манш и е била въведена в експлоатация през 1990 година. Има два водно-водни реактора  и произвежда годишно 2,7 хиляди MW/h електроенергия.

През 2009 година беше съобщено за започване на подготовка за строителство на трети блок с реактор от трето поколение EPR. Пусковият срок е 2017 година.

В 19 френски атомни електроцентрали са монтирани 56 реактора, които произвеждат 79% от енергията на страната.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари