ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Брюксел одобри поглъщането на реакторния бизнес на Areva от EDF

02.06.2017

Контролираната от френската държава компания EDF, която е най-големият оператор на АЕЦ в Европейския съюз, иска да придобие от 51% до 75% от акциите на компанията Areva NP, която проектира, произвежда и обслужва ядрени реактори и чиято оценка е близо 2,5 милиарда евро.

 

Сделката е важна за Франция, която притежава най-голямата в Европа мрежа от АЕЦ и която използва EDF и Areva в усилията си за развитието на износа на ядрени технологии срещу конкуренцията от страна на руската държавна корпорация „Росатом“ и японската Hitachi Ltd, съобщава „Ройтерс“.

На 29 май 2017 г. Европейската комисия е заключила, че предлаганото поглъщане едва ли може да предизвика опасения по отношение на конкуренцията.

През януари ЕК одобри плана за реструктурирането на Areva, включващ предоставянето на 4,5 милиарда евро държавна помощ и заяви, че това ще направи компанията жизнеспособна без прекомерни опасения за ограничаване на конкуренцията.

Подробности на: https://www.ft.com/content/d44b6476-4068-11e7-9d56-25f963e998b2

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари