ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларуска АЕЦ – технологията за управление на ОЯГ ще бъде избрана до края на годината

28.05.2017

До края на годината в Беларус ще бъде разработена стратегия за управление на отработилото ядрено гориво (ОЯГ), цитира агенция БЕЛТА думите на заместник министъра на енергетиката.

 


Това изявление е направил Михадюк по време на посещението на чуждестранни дипломати на площадката на изграждащата се Беларуска АЕЦ.

Според думите му, в света има два подхода към ОЯГ.
В първия случай, то се изважда от активната зона на реактора и първоначално се съхранява в басейна за отлежаване на касетите (БОК). След няколко години горивото се претоварва в специални контейнери и може да се съхранява на територията на централата при определени условия през целия период на експлоатация на АЕЦ.
При втория вариант след БОК горивото се претоварва в транспортно-опаковъчни контейнери (ТУК) и се транспортира в завода за преработка.

Продуктите от преработката (облъчените конструктивни елементи – б.р.) се съхраняват в специални хранилища. “Ние имаме сключено междуправителствено споразумение с Русия, където е записано, че те ще приемат за преработване нашето ОЯГ. Съгласно законодателството на РФ, продуктите от преработката могат да се съхраняват на нейна територия до 20 години. До изтичане на този период ние ще си построим съответното хранилище”, поясни чиновникът.

Той добави, че окончателният вариант на стратегията за управление на ОЯГ ще бъде приет до края на годината.

При избора на горивото за АЕЦ беларуските чиновници обещават да се водят от съображенията за цена и безопасност.
Наред с това Михадюк добави: “Ние имаме подписано с Русия междуправителствено споразумение, съгласно което Русия се задължава да ни доставя гориво.
Аз не изключвам възможността – в бъдеще да разглеждаме и други варианти, ако се появи алтернатива проверена в живота. В перспектива всичко е възможно”.

Подробности на: http://atom.belta.by/ru/belaes_ru/view/strategija-obraschenija-s-otrabotannym-jadernym-toplivom-budet-razrabotana-v-belarusi-do-kontsa-goda-9306

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари