ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Поставиха купола на първия “Китайски дракон”, започва монтажът на оборудването в ядрения остров

27.05.2017

Изграждането на пилотния блок на АЕЦ с реактор Hualong One от трето поколение започна през май 2015 година.
Планира се завършването му да стане 62 месеца след започване на строителството.

 

Китай успешно постави защитния купол на ядрения остров на пилотния енергоблок с реактор Hualong One («Китайски дракон») от трето поколение, изцяло разработен в Китай, съобщи вестник “Женми Жибао”.

Сферичният купол с маса 341 тона и 46,8 метра диаметър бе издигнат със специален кран на пети блок в град Фуцин провинция Фуцзян

“Поставянето му ознаменува завършването на строителните дейности по пилотния проект и започване етапа на монтажните работи”, заяви заместник генералният директор на компанията China National Nuclear Corporation (CNNC), изпълнител на строителните дейности.

Куполът ще служи за защита при екстремални условия, а създаването и монтажа му са извънредно необходими елементи от монтажа на реакторното оборудване в ядрения остров

“Неговото поставяне е малко по-сложно, отколкото при традиционните ядрени енергоблокове, доколкото общата му маса надвишава 500 тона”, съобщи началникът на строителния обект Ян Цзянго.

Вместо заключение

Председателят на CNNC Ван Шоуцзюн, е убеден, че това ще засили степента на доверие към реакторите Hualong One от трето поколение по целия свят, и, преди всичко в страните, участващи в проекта за “Нов път на коприната” чиито енергийни разходи непрекъснато ще растат в зависимост от степента на развитието им.

Китай вече активно насърчава Hualong One както вътре в страната, така и в чужбина. Сега в процес на изграждане вече се намират 4 блока по този проект, включително и два в пакистанския порт Карачи.

Освен това, по време на форума за международно сътрудничество “Един пояс – един път”, който завърши на 15 май в Пекин, CNNC подписа рамково споразумение с Аржентина, която има намерение да използва технологията Hualong One за изграждане на петия ядрен енергоблок в страната.

Подробности на: https://regnum.ru/news/it/2279966.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари