ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай има намерение да построи флотилия от плаващи атомни електроцентрали

15.06.2017

Намирането на точното място за изграждането на атомна електроцентрала изисква да се вземат предвид няколко много важни въпроси, и по тази причина е много трудна задача. Изисква не само да се изчисли икономическата изгода (колкото по-евтино е изграждането и експлоатацията на централата, толкова по-добре), но и точно да се съгласува с план за по-нататъшното развитие на един или друг регион.

Така че, защо са необходими тези трудности? Защо просто не се изгради атомната електроцентрала във водата?
Точно това е, което има намерение да направи Китай.

 

 

Китайският правителствен вестник Global Times съобщи, че държавната компания China Shipbuilding Industry Corporation планира да изгради до 20 плаващи атомни електроцентрали. Директорът на главния офис на компанията Китайско корабостроене (China Shipbuilding) Ченг Ли заяви в интервю, че плаваща АЕЦ ще бъде построена като се вземат предвид „най-съвременните технологии“.

Такива атомни електроцентрали ще се използват за осигуряване на електричество за най-отдалечените от центровете райони на Южно Китайско море, включително изкуствени острови и нефтени платформи.
Вестник Daily China, от своя страна, публикува снимка на това как приблизително ще изглеждат тези плаващи атомни електроцентрали.

Разбира се, преди започване на строителството е необходимо да се решат редица важни въпроси. Например, как трябва да се действа в случай на цунами, тайфуни и други природни бедствия? Ще бъдат ли такива АЕЦ достатъчно здрави и устойчиви, за да оцелеят при катаклизми?
Каквото и да се случи, първата плаваща атомна електроцентрала в Китай може да бъде изградена още през 2018 година.

Източник: http://www.ecosever.ru/article/18357.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари