ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


През 2017 година инвестициите във възобновяемата енергетика ще достигнат 243 милиарда долара

04.07.2017

Съгласно доклада на аналитичната компания Frost & Sullivan, през 2017 година рекордьор ще бъде слънчевата енергетика, която ще привлече повече инвестиции отколкото въглищната , газовата и ядрената взети заедно, пише PV Magazine.

В доклада “Перспективи за развитие на световната енергетика през 2017 година” се разглеждат основните тенденции на пазара на електроенергия,включително инвестициите и регионалното развитие.
Изследователите стигат доизвода, че през 2017 година инвестициите във ВЕИ ще достигнат до $243,1 милиарда, а от тях инвестициите в слънчевата енергетика ще бъдат $141,6 милиарда.

Въпреки, че цените на слънчевата електроенергия продължават да намаляват, като и от ВяЕЦ, инвестициите във ВЕИ продължават да растат.
Според мнението на аналитиците, през 2020 година на ВЕИ (с изключение на ВЕЦ), ще се падат 65% от всичките инвестиции в електроенергетиката.

За това особено значение има подкрепата за ВЕИ в такива държави, като Индия и Китай, а също и в други развиващи се пазари.
През 2016 година Китай е инвестирал в проекти на възобновяемата енергетика по света рекордната сума – $32 милиарда, и има намерение да вложи до 2020 година още минимум $361 милиарда.
В Индия инвестициите ще растат ежегодно с по 25% до 2020 година включително, считат изследователите.

През тази година в Европа делът на инвестициите във ВЕИ ще бъде 73,4% от тези в енергетиката като цяло.
В глобален мащаб през 2017 година използването на въглищата като гориво в енергетиката ще се увеличи, обаче, инвестициите в този сектор няма да растат.

Прогнозира се, че възобновяемата енергетика ще привлече до 2040 година 7,8 трилиона долара инвестиции.
В Европа ВЕИ ще покриват 70% от потребностите, а в САЩ – 44%.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари