ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – ядреният проект на Феновойма – АЕЦ “Ханхикиви-1” е изправен пред забавяне на началото на строителството

23.05.2017

Финландският орган за радиационна и ядрена безопасност STUK няма да издаде оценка на безопасността и свързаното с това разрешение за строеж на АЕЦ “Ханхикиви-1”, планирана за Pyhäjoki в северозападна Финландия тази година.
Според ядрения наблюдател на dajly Kaleva - оценката и разрешението ще бъдат отложени с една година до края на 2018 година.

 

Финландската комисия за ядрена безопасност STUK няма да предостави оценка на безопасността и разрешение за строеж тази година за изграждането на атомната електроцентрала „Ханхикиви-1″ от руския държавен ядрен изпълнител Rosatom в северозападна Финландия, съобщава ежедневникът Калева.
Rosatom притежава също 34% от капитала.

Финландското министерство на икономиката първоначално се надяваше, че STUK ще може да предостави разрешенията тази година.
Органът обаче вече казва, че няма да може да ги достави преди края на 2018 година. Той отбеляза, че завършването на оценката на безопасността зависи от фактори като способността на Fennovoima да актуализира информацията за графика за представяне на документацията по проекта.
Способността на STUK да предоставя одобренията също ще зависи от адекватността и изчерпателността на предоставената информация.

Ръководителят на пресцентъра на Феновойма Майра Кеттунен заяви, че министерството още от миналата година знае, че документите няма да бъдат предадени според очаквания график.

Въпреки забавянето, Fennovoima изчисли, че до края на 2018 година е възможно да получи разрешение за строеж на централата в Pyhäjoki.
„Имахме повече плановици от нашия руски партньор, които идват в Хелзинки, което облекчава и рационализира подготовката на материала“, каза Кеттунен.

Инвеститорите са стъписани

Междувременно в сряда градският съвет в Хелзинки даде ход, за да изключи Vantaa Energy – в която притежава 40% от акциите – от атомната електроцентрала „Феновойма“(б.р. – понякога така наричат Ханхикиви-1 ). Обаче изпълнителният директор на Vantaa Energy Pertti Laukkanen заяви, че град Vantaa, който притежава останалите 60% от енергийната компания, няма вероятност да подпомогне продажбата на своите дялове в проекта.

Редица други финландски инвеститори също са спазвали проекта през годините. Германската енергийна компания E.ON, както и търговецът на дребно S Group, и двамата напуснаха своя дял в проекта през 2012 година.
По-късно през 2013 г. 15 членове на енергийния консорциум Voimaosakeyhtiö SF излязоха от бизнеса, а дъщерно дружество на другия търговец на дребно K Group напусна през 2014 година.
Междувременно местният млечен гигант Valio излезе през 2015 г. в тежък период, причинен от загуби от западните санкции срещу Русия, един от основните му пазари.

Финансиране изпълнено с противоречия

Атомната електроцентрала „Феновойма“ е изправена пред скалист път, тъй като през 2010 година е получила принципно решение за строеж по време на управлението на бившия премиер Мати Ванханен.
В спорния проект се вижда и излизането на Зелената партия от коалиционното правителство на Александър Стоб През 2014 г., когато то реши да продължи с проекта за АЕЦ.

Проектът предизвика и спорове относно споразуменията за финансиране, когато тъмна хърватска фирма, която по-късно се оказа параван за руски инвеститори, се превърна в помощник на Феновойма да покрие 60% от собствеността на ЕС, изисквана от финландското правителство.
Имаше и спекулации, че държавният енергиен гигант Fortum е натиснат да се представи като инвеститор след първоначална съпротива на проекта.

Проектът е изправен пред опозиция от еколозите във Финландия и Швеция и също е подложен на интензивен преглед на загрижеността за енергийната зависимост на Финландия от Русия.

Източник: http://yle.fi/uutiset/osasto/news/daily_fennovoima_nuclear_project_faces_delays_over_safety_clearance_building_permit/9622096

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари