ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Започна работа първият ускорител на частици (синхротрон) в Близкия Изток

18.06.2017

Недалеч от столицата на Йордания Аман бе открит първият в Близкия Изток синхротрон, който ще се използва съвместно от учени от страни, които обикновено враждуват по между си, в това число иранци, израелци и палестинци.

 

Става дума за центъра Sesame (Synchrotron-light for Experimental Science and Applications in the Middle East) и неговия синхротрон – мощен ускорител на елементарни частици, съобщава BBC News.

Sesame е първият и засега единствен синхротрон в Близкия Изток.
Самата идея за изграждането му се е появила преди 20 години, но реализацията и се е оказала съвсем нелека.
Израел и Иран, а също Турция и Кипър не подържат дипломатически отношения по между си.
Иран дълго време не можеше да внесе своя дял поради наложените санкции върху банковата му система.
Нещо повече, двама от иранските учени работещи по проекта бяха убити. Според официалната версия, това са направили израелските специални служби. А в един момент покривът на центъра рухна под тежестта на непредвиден сняг.

Решаваща за успеха на проекта бе 2012 година, когато Израел, Иран, Йордания и Египет дадоха съгласието си да внесат по 5 милиона долара.
След това финансирането гарантираха Италия, ЮНЕСКО и ЕС.

Една от задачите на проекта е да се спре “изтичането на мозъци”, давайки възможност на младите учени да работят с местния синхротрон.
Наред с физиците, Sesame ще бъде полезен за медиците, биолозите и историците: за разработване техника за ранна диагностика на рака или за анализ на древни ръкописи.

В церемонията по откриването участваха членове на управляващата династия на Йордания, официални лица от Кипър, Египет, Иран, Израел, Пакистан и Турция, а също така и ръководители от CERN, ЮНЕСКО и МААЕ.

Поради високата цена на електроенергията в Йордания в скоро време се планира да бъде построена в съседство със Sesame слънчева електроцентрала. Така синхротронът ще бъде първият в света ускорител, работещ на ВЕИ.

Източник: http://www.bbc.com/news/science-environment-39927836

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари