ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия ще изгради 10 енергоблока с ядрени реактори на тежка вода и ще създаде 33 000 нови работни места

19.05.2017

Направените в Индия тежко-водни реактори PHWR се очаква да ускорят програмата на страната за ядрената енергетика.

 

Индия ще построи 10 енергоблок с ядрени реактори на тежка вода – план, който според правителството ще създаде 33 000 нови работни места.

Инициативата на правителството идва, тъй като усилията на Индия да влезе в Групата на ядрените доставчици – глобален клуб, който контролира ядрената търговия, остават в застой.

Сега правителството планира страната да има 63 000 MW инсталирани мощности на АЕЦ до 2032 година и да достигне 25% дял в енергийния баланс на електроенергията до 2050 година.

Кабинетът одобри плана днес, каза министърът на външните работи Пиуш Гойал след участието си в среща, председателствана от премиера Нарендра Моди.

Планът за ускоряване на вътрешната програма за ядрена енергетика също отразява реакцията на близкия колапс на Westinghouse.
Бяха проведени разговори с производителя на реактори в САЩ за изграждането на шест реактора AP1000 в Индия.
Фирмата, собственост на японската Toshiba, подаде заявление за банкрут през март, пораждайки съмнения дали може да завърши сделката с Индия.

Индия получава по-голямата част от електроенергията си чрез изгаряне на въглища.
Ядрената енергия представлява само два процента от потребностите на страната. В продължение на години Индия настояваше да се развиват местните технологии в ядрената енергетика.
Понастоящем страната има 6,780 MW ядрени генериращи мощности и планира изграждане на още 6700 MW.

От 22-те ядрени реактора в експлоатация – 18 използват тежка вода – по-безопасна и по-ефективна технология. Но повечето от реакторите имат по-малка мощност. Новите енергоблокове

ще генерират по 700 MW всеки.

За справка:

Реакторът на тежка вода използва естествен уран като гориво за разлика от реакторите на лека вода (LWR), които използват обогатен уран.
Реакторите на тежка вода са по-безопасни и по-ефективни. Те могат да се презареждат и без спиране, което им помага да работят продължително време без прекъсване.

Индия е внесла технологията PHWR от Канада, но след ядрената експлозия в Похаран през 1974 година, когато Канада изостави напълно сътрудничеството, индийските учени усвоиха производството на тези реактори, които се предлагат в три варианта 220 MW, 540 MW И 700 MW всеки.

Източник:

http://www.ndtv.com/india-news/india-to-build-10-heavy-water-nuclear-reactors-generate-70-000-crore-business-33-000-jobs-1694761

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари