ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Във водата на някои населени места има алфа-частици. Какво означава това?

18.05.2017

За да си отговорим на горния въпрос трябва, макар и накратко, да се запознаем с основните параметри на алфа (α) излъчването

 

 излъчват се: 2 протона и 2 неутрона;
проникваща способност: ниска;
пробег във въздуха: до 10 cm;
скорост на излъчване: 20000 km/s;
йонизация: 30 хиляди двойки йони/1 cm пробег;
биологично въздействие: високо

 

Същност на α излъчването

Алфа (α) излъчването възниква при разпадане на нестабилните изотопи (радиоизотопи) на химическите елементи.

Алфа излъчването представлява излъчване на тежки, положително-заредени алфа частици, които всъщност са ядрата на атомите на хелия (два неутрона и два протона).
Алфа частици се излъчват и при разпадане на по-сложни ядра, например , при разпадане на атомите на урана, радия , тория.

Поради голямата си маса α-частиците се излъчват с относително невисока скорост – средно 20 хиляди km/s, която е около 15 пъти по-малка от скоростта на светлината.

Взаимодействие с веществата

Доколкото α частиците са много тежки, при контакт с веществото, частиците се сблъскват с молекулите му, губейки своята енергия и затова проникващата им способност е ниска. Даже обикновен лист хартия може да ги задържи.

Обаче алфа-частиците носят в себе си голямо количество енергия и при въздействие с веществото предизвикват значителната му йонизация.

Биологично въздействие

В клетките на живите организми, наред с йонизацията, алфа-излъчването разрушава тъканта, довеждайки до различни повреди на живите клетки.

От всички видове радиационно излъчване, α-излъчването има най-малка проникваща способност, но последствията от облъчването на живите тъкани с този вид радиация са най-тежки и значителни в сравнение с другите видове излъчване.

Как става облъчването с α-лъчи

Облъчването с радиация във вид на α-излъчване може да стане при попадане на радиоактивни елементи вътре в организма. Например, чрез въздуха, водата или храната, а също и през даже и малки рани.

Коварното вътрешно облъчване

Попадайки в организма, тези радиоактивни елементи (изотопи) се разнасят чрез кръвния поток из целия организъм, натрупват се в тъканите и органите, оказвайки им мощно енергийно въздействие.

Доколкото някой от радиоактивните изотопи, излъчващи α-лъчи, имат продължителен живот (период на полуразпадане) – те попадайки вътре в организма, са способни да предизвикат сериозни изменения и доведат до прераждане на тъканите и мутации.

Вместо заключение

Повечето радиоактивни изотопи, попаднали в организма, не се изхвърлят самостоятелно – твърд алкохол, бира или червено вино са приказки за наивници.
Затова попадайки в организма, те ще облъчват тъканите отвътре в продължение на много години, докато не предизвикат сериозни изменения.

1. Човешкият организъм не е способен да неутрализира, преработи, усвои или утилизира, болшинството от радиоактивните изотопи, попаднали вътре в организма.

2. Алфа частиците във водата не са паднали от небето. Много е удобно за някои да заменят природния уран във водата с тях. Все пак уран звучи плашещо! Защо се мълчи кой е изотопът (изотопите) предизвикващи въпросната α-активност?

Tags: ,

9 Responses to Във водата на някои населени места има алфа-частици. Какво означава това?

 1. Красимир Христов on 18.05.2017 at 9:57

  Тази статия е за един вид от Йонизиращите лъчения.
  Но попаднах на следната статия „Вреди ли Wi-Fi на живите организми“: http://www.nanonewsnet.ru/news/2017/vredit-li-wi-fi-zhivym-organizmam?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe . Радиовълните нямат йонизиращо въздействие при малки мощности, но въпросът в заглавието си остава спорен. Горещо ви я препоръчвам.

 2. куку on 18.05.2017 at 20:50

  Алфа частиците са си с произход от природния уран (знае се каква алфа активност на съответства на дадено количество природен уран) – в няколко случая се цитираха стойности за специфичната активност и концентрацията на урана и те си съответстваха, така че тук няма въпросителни. По-интересно е защо се създава тази психоза и се подменят понятия – в нито един от случаите не е цитирана стойност превишаваща нормите (ОНРЗ), а се цитират стойности превишаващи контролното ниво в наредба 9. Някой упорито налага в медиите, че нормата е това което е в наредба 9. В наредбата си е написано, че при достигане на определеното в нея контролно ниво, се извършва анализ на радионуклидния състав и се проверява за съответствие с нормите в ОНРЗ. В случая проблема е дошъл от свалянето на контролното ниво с около 50% в края на 2015 г. За някои от водоизточниците в Хасково си има анализи от предходни години и стойностите са сходни, просто при намалено контролно ниво те го превишават. Там земните пластове са с уран и няма откъде да вземат друга вода, винаги са си пили такава. Въпроса е кой какви пари ще вземе за пречиствателни станции, защото предложението да се правят се появи подозрително бързо;-)

  • TSO on 18.05.2017 at 22:18

   Пречиствателните станции ще са на стопанското обединение „Редки метали“. Ще са проектирани да чистят води с много по-голяма концентрация на тежки метали от текущата. С лесни действия ще се натоварят до проектния си капацитет.

 3. куку on 18.05.2017 at 23:03

  Стопанското обединение „Редки метали“??? Някой да не е направил машина на времето???
  И това което е направено за големи концентрации не става за питейна вода ;-) )) Всичко ще трябва да се прави ново…

  • TSO on 19.05.2017 at 5:30

   От висока към ниска концентрация. От ниска към много ниска. Ако потръгне бизнес моделът, то ще останат средства и за вода от Алпите внос за населението. ;)
   Грях е да се изпускат „живи пари“.

 4. Петър Пенчев on 30.05.2017 at 22:53

  „попадайки в организма, те ще облъчват тъканите отвътре в продължение на много години, докато не предизвикат сериозни изменения“ – откровено в проядрен сайт, благодаря на г-н Красимир Христов.

  Бих искал да напомня пак за аерозолните частици от комините на АЕЦ …

 5. Петър Пенчев on 30.05.2017 at 23:01

  Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско: „…истината е, че няма безопасно ниска доза радиация…“.

  • куку on 31.05.2017 at 21:52

   Това по принцип е така, но борбата с природната радиоактивност е малко като борбата с вятърни мелници… особено в район, в който в радиус от 100 км (може и повече да са) няма вода, която да не преминава през пластове с уран. Така че вижте по-горе за правенето на пари…
   Що се отнася до аерозолните частици от комините, все още чакам някой да ми ги покаже (ама реално, а не фиктивните стойности в отчетите).

 6. Петър Пенчев on 31.05.2017 at 0:00

  Нормите се правят с опити върху мишки, после се умножава по килограмите за да се стигне до човека. А всеки организъм е различен, специфичен по чувствителност …

  Това ми бе обяснено преди години от тогавашния Областен токсиколог д-р Николай Истатков, който ми заяви: „Не вярвай на каквито и да са норми относно вредност! Те просто са манипулация.“

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция