ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Защо АЕЦ “Козлодуй” иска цена от 58,09 лева/MWh електроенергия за регулирания пазар? – обновена

26.07.2017

Вече два дни в публичното пространство се чуват всякакви коментари свързани със заявлението на АЕЦ “Козлодуй” до КЕВР за утвърждаване на нова цена на електроенергията за регулирания пазар.
За да няма спекулации публикувам началото на документа.

 

Понеже част от читателите на моя сайт не са професионалисти в областта на ядрената енергетика представям фрагменти от най-съществения за населението раздел:

А сега се обръщам към колегите, изкушени от ядрената енергия и живо интересуващи се от дейността на АЕЦ “Козлодуй”.
Най-после откакто започна изграждането на хиляда-мегаватовите енергоблокове, ръководството на централата бе принудено от обстоятелствата (нормативната база) да извади на показ истинското състояние на АЕЦ “Козлодуй” – събрано в един документ. Макар и само за период от няколко години.
Няма да коментирам документа. Само ще кажа, че това е огромен пробив в посока на прозрачността в работата на централата и нейното ръководство. Искрени поздравления!
Преди години по повод започването на ПГР имах среща с тогавашния изпълнителен директор. Попитах го защо много дейности за които се знае, че трябва да се свършат през това време – не се споделят в съобщенията за начало на ремонтите.
Отговорът му беше “да не би да искате да публикуваме цялата си ремонтна програма”. От тогава избягвам да питам защото знам, че ще се задейства щатния “мълчалив отказ”.

От мен съвет: Изтеглете и съхранете този документ. Уверен съм, че ще се връщате много пъти към него. Това не роман за една вечер или за един ден.

Целият документ е публикуван на сайта на КЕВР: http://www.dker.bg/PDOCS/tseni_AEC_2017.pdf

Решението на КЕВР

Утвърждава, считано от 01.07.2017 г.:
I. На „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, цена (без ДДС), по която продава електрическа енергия на обществения доставчик, в размер на 54,92 лв./MWh, при следните ценообразуващи елементи:
- необходими годишни приходи – 799 216 хил. лв.;
- количества електрическа енергия – 14 533 316 MWh.
http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/res_c-19_17.pdf страница 81

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари