ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ростовска АЕЦ – Подготвят реактора на четвърти енергоблок за работни изпитания

30.04.2017

На строящия се енергоблок № 4 на Ростовската АЕЦ в рамките на подготовката за студено-горещата обкатка на реакторната установка (РУ) ВВЭР-1000 специалистите от цеха за централизиран ремонт и АО «Атомтехэнерго» започнаха претоварването на имитаторите на топлоотделящите сборки (ИТВС) от транспортните чохли в басейна за отлежаване на касетите (БОК) в реакторно отделение

 

Имитаторите напълно повтарят конструкцията на топло-отделящите сборки (ТВС, горивни касети) с ядрено гориво и се използват в периода на пусково-наладъчните работи.

 

Общо в басейна ще бъдат наредени 163 ИТВС, а после при събирането на реакторната установка те ще бъдат заредени в реактора. Зареждането им се планира за месец май.

Едновременно се отработват и транспортно-технологичните операции с презарядната машина.
Техниката руско производство е способна в автоматичен режим да зарежда в реактора както имитатори, така и щатните горивни касети с милиметрова точност.

На този етап в реакторната установка се достигат параметри, аналогични на работен режим, и се проверява качеството на монтажа на реакторното оборудване.

Източник: https://volgodonsk.pro/news/14331-reaktor-bloka-4-rostovskoi-aes-gotovjat-k-rabochim-ispytanijam.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари