ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ и МААЕ заедно ще подпомагат страните-новаци в ядрената енергетика

24.04.2017

Руската държавна корпорация „Росатом“ и Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) се договориха за съвместно укрепване на ядрената инфраструктура в страните, които започват развитието на националната си ядрена енергетика.

 

Става въпрос за подготовка на специалисти в ядрения отрасъл, разработване на системи за регулиране на индустрията, анализ на всички обекти за безопасност, който трябва да стават под егидата на МААЕ.
Това заяви генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Съответното споразумение за руски извънбюджетен принос в реализирането на проектите по укрепване на ядрената инфраструктура в новите страни в ядрения отрасъл бе подписано от Алексей Лихачов и президента на МААЕ Юкия Амано в рамките на посещението на генералния директор на „Росатом“ във Виена.

„Запазваме абсолютната приемственост, насочена към увеличаване на количеството на съвместните проекти, увеличаваме финансирането и в този смисъл поставяме пред себе си и пред сътрудничеството си с МААЕ определени задачи. В какво се състоят тези задачи – искаме да се провежда активна работа с новите страни – с тези, които навлизат в ядрения енергиен клуб“, заяви Лихачов след подписване на споразумението.

На срещата бяха повдигнали теми за важността на наличието на обективна оценка от икономическа гледна точка и от гледна точка на безопасността на реализирането на един или друг проект в ядрената сфера.

„Срещата бе достатъчно дълга, ние обсъдихме практически целия дневен ред на сътрудничеството между „Росатом“ и МААЕ, но отделихме време и за обмяна на мнения за перспективите за развитие както на ядрения отрасъл, така и на отделните сектори на енергетиката“, коментира още генералният директор на „Росатом“ след първата си среща с Юкия Амано.

От своя страна Юкия Амано и представителите на МААЕ подчертаха, че има интерес за задълбочаване на контактите с „Росатом“ и готовност за разширяване на сътрудничеството в кадровата област.

Източник: Департамент по комуникации на „Росатом“

Още важни подробности за финансовата страна на споразумението на: https://sputnik.by/technology/20170420/1028424440/rosatom-i-magateh-vmeste-budut-rabotat-s-novichkami-yadernogo-kluba.html и https://www.gazeta.ru/business/news/2017/04/19/n_9943559.shtml

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари