ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Добрев: Пилеем тока, ползваме от пет до осем пъти повече от нормалното за ЕС

03.04.2012

„България е държавата в Европейския съюз, която пилее по най-безобразния начин електроенергията“, – това заяви пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. По думите му у нас се използва от пет до осем пъти повече ток отколкото трябва, от нормалното в Европейския съюз. Министърът допълни, че приоритет трябва и е енергийната ефективност.

Той посочи че страната ни има инсталирани електроенергийни мощности от 10 000 мегавата, а средният годишен товар е около 5000 мегавата.

Основният приоритет в енергетиката за страната ни е удължаването на срока за експлоатация за пети и шести блок в АЕЦ Козлодуй след 2017 и 2019 година, смята Делян Добрев. Според министъра животът им може да бъде удължен поне с 20 години.

„Седми блок на АЕЦ Козлодуй ще има и от сега се започва работа в тази посока“, – категоричен е Добрев. Той изтъкна, че технически е възможно готовият реактор за АЕЦ Белене да бъде използван в Козлодуй, като за това има потвърждение от страна на руската компания Росатом.

„Техническа възможност има. Наистина ще отнеме малко повече време, но при седми блок в Козлодуй всичко може да започне и да свърши по най-добрия начин Както трябва да се направи – с проектна компания, с осигурено финансиране, а не шест години да не подписваме договор след проведена процедура за избор на доставчик и то процедура, която е компрометирана до огромна степен“, – обясни Делян Добрев.

По отношение на АЕЦ „Белене“ министър Добрев припомни, че в рамките на април ще бъде направена точна сметка за това какво е изработено до момента по проекта, какво е инвестирала руската страна и България да покрие направените от Русия разходи.

Министър Добрев и Игор Сечин са присъствали на разговорите между премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин и те са се разбрали двете страни да се „разбират партньорски“, да не се стига до съдилища и неустойки. „Има трудни моменти, не всичко е толкова ясно, колкото ни се иска, но в първите две седмици ние ще уточним тези детайли, за да можем да вървим напред“, – допълни той.

Добрев припомни, че в момента има две арбитражни дела – НЕК съди Атомстройекспорт и руската компания съди НЕК. По думите му двете дела трябва да се прекратят и страните да се споразумеят по исканията.

Той обясни, че когато докладът на консултанта по проекта „Белене“ – британската банка HSBC, бъде готов, ще бъде изложен публично.

Източник: http://www.lev.bg/view_article.php?article_id=60873

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари