ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Кога ще ни стигнат украинците? – Заменят кондензатора на турбината на трети енергоблок на Запорожската АЕЦ

18.04.2017

Пролог

Историята с която се хвалят сега украинските колеги води началото си от преди 14 години в АЕЦ “Козлодуй”.

През 2003 и 2004 година бе реализирана в пълен обем мярката от програмата за модернизация на 5 и 6 блок – “Замяна на тръбните снопове на кондензаторите на турбината на пети ни шести енергоблок с тръби от неръждаема стомана”.

 

Няма да се впускам в подробности, само ще споделя, че с премахването на съдържащите мед тръбни снопове на кондензаторите на турбините бе съществено подобрен водно-химическия режим на втори контур.
От там се достигна до положението, че състоянието на нашите парогенератори да бъде определено като най-доброто за всички енергоблокове с ВВ
ЭР-1000 на много професионални форуми.

Какво всъщност се прави на този етап

“Стената на блока има вид на ограждаща конструкция, и частичният демонтаж не представлява особена сложност.
Един участък (между 2 колони – б.р.) е вече напълно демонтиран”, съобщи заместник началникът на строителното управление на ЗАЕЦ Андрей Пискун.

Предстои да се замени кондензаторът на турбината, важно едрогабаритно съоръжение.
За да се извърши демонтажът му и в последствие да се монтират новите модули, трябва да се демонтират част от панелите на стената на турбинното отделение.
Работа от подобен мащаб още никой и никъде не е извършвал. Още през зимата започна подготовката на площадката край мястото на разглобяване на стената.

“До 20 април се планира целият отвор да бъде готов.
Бетонните панели се складират на отделна специална площадка, за да не пречат на дейностите около блока. След като подизпълнителят извърши планираните дейности по демонтажа и монтажа на оборудването, строителите ще възстановят стената на турбинното отделение”, допълни Андрей Пискун.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-157585?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари