ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Във Франция отново отложиха затварянето на най-старата АЕЦ

11.04.2017

Решението за прекратяване работата на АЕЦ ще способства за преобразуванията в енергетиката, които са призвани да намалят зависимостта на Франция от ядрената енергетика.

 

 

Правителството на Франция съобщи условията за затваряне на атомната електроцентрала Фессенхайм (Fessenheim Nuclear Power Plant), която е разположена в региона Елзас недалеч от границите с Германия и Швейцария.

Съгласно документа, публикуван в неделя, 9 април, най-старата френска АЕЦ ще бъде спряна след въвеждане в експлоатация новият блок на АЕЦ Фламанвил, тоест не по-рано от 2019 година, предаде DW.

Съветът на директорите на френския енергиен концерн EDF по-рано взе решение за това, че заявката за спиране на Фасенхайм може да бъде подадена само 6 месеца преди въвеждането в експлоатация на новия блок на АЕЦ “Фламанвил”.
Наложило се е френските власти да вземат това предвид в своето решение.

В Германия се отнесоха критично към това решение на концерна EDF, наричайки го “голямото разочарование”, и призоваха Париж да подаде заявка за затварянето на АЕЦ Фасенхайм колкото се може по-бързо.

В своята предизборна кампания президентът на Франция Франсуа Оланд обещаваше да прекрати експлоатацията на АЕЦ Фасенхайм още до края на 2016 година.
По първоначален замисъл енергоблокът във Фламанвил трябваше да бъде пуснат още през 2012 година, обаче при изграждането му периодично възникваха нови усложнения – и той все още не е въведен в експлоатация.

Решението за прекратяване работата на АЕЦ ще способства за преобразуванията в енергетиката, надява се министърът на екологията, устойчивото развитие и енергетиката Сеголен Руаял. Но тя веднага призна, че бъдещото правителство може да го отмени, инициирайки приемането на съответен закон.

За справка

АЕЦ Фасенхайм е въведена в експлоатация през 1977 година.
Разположена е в зона на сеизмичен разлом на 100 километра от френския Страсбург, на 25 километра от немския Фрайбург и на 40 километра от швейцарския Базел.
Защитниците на околната среда от Франция, Германия и Швейцария вече много време се борят за прекратяване работата на АЕЦ Фасенхайм, която е в експлоатация вече 40 години.
На централата постоянно възникват повреди и аварии, освен това, критиците също напомнят за рисковете от възможни земетресения в региона.

Източник: http://telegraf.com.ua/mir/europa/3262489-vo-frantsii-vnov-otlozhili-zakryitie-stareyshey-aes.html

Tags: ,

One Response to Във Франция отново отложиха затварянето на най-старата АЕЦ

  1. 123 on 11.04.2017 at 6:25

    Французите хитреят! Да вземат челен опит от България за затварянето на генериращи мощности, някои от които на 1/2 от жизненият им цикъл. Да поканят и Мигрена Кунева за съветниик!

    Иначе коментар малко встрани от темата, с изграждането на нови блокове май най-добре се справят русите и корейците.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари