ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


НВАЕЦ-2 – Започна монтажът на топлообменниците за СПОТ на втори енергоблок

06.04.2017

Във Втори енергоблок на Нововоронежската АЕЦ-2 специалистите пристъпиха към монтиране на топлообменниците на системата за пасивно отвеждане на топлината (СПОТ).
В момента вече са монтирани първите два от общо осем топлообменника на кота +37,5 метра.

 

 

Всеки топлообменник е метална конструкция, която тежи повече от 64 тона.

СПОТ се числи към пасивните системи за безопасност и трябва да осигури продължително отвеждане в атмосферата на топлината от активната зона на реактора при липса на всякакъв източник на електроснабдяване.

Топлообменниците са най-важните елементи на СПОТ. След като попадне в тях, атмосферният въздух, който действа като охладител, се нагрява и се издига по въздухопроводите към изходния колектор, разположен в горната част на купола, и се връща в атмосферата.

Нововоронежската АЕЦ-2 е първата руска централа, в която се монтира система за пасивно отвеждане на топлината и е от най-новото поколение „3 плюс“.

След поставянето на топлообменниците специалистите ще пристъпят към монтаж на въздуховодите на нива от +47,6 метра до +64,9 метра.

Източник: http://www.rosatom.ru/journalist/daynews/na-energobloke-2-novovoronezhskoy-aes-2-nachalas-ustanovka-teploobmennikov-sistemy-passivnogo-otvoda/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари