ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларуска АЕЦ – корпусът на реактора на първи блок е поставен в проектно положение

04.04.2017

На енергоблок №1 на Беларуската АЕЦ е поставен корпусът на реактора, съобщиха от Групата компании ASE, която е главен изпълнител на строителството на централата.

 

“На 1 април в 20:30 часа корпусът на реактора на първи енергоблок бе поставен в проектно положение”, съобщиха специалистите.

Преди поставянето корпусът на реактора ВВЭР-1200, произведен от компанията „АЭМ-технологии“ (влиза в машиностроителния дивизион Атомэнергомаш на Росатом), премина входящ контрол, съответстващ на всички регламентни изисквания.

Процесът премина на два етапа. Отначало корпусът на реактора с маса 330 тона, дължина 11 метра и диаметър 4,5 метра беше вдигнат до транспортния портал и после по релси преместен в централна зала.
После с помощта на полярния кран корпусът на реактора бе поставен във вертикално положение и поставен върху опорния пръстен в шахтата на реактора.

“Поставянето на корпуса на реактора в проектно положение е практически ювелирна операция, отбеляза вице-президентът по проекта на БелАЕЦ Виталий Медяков. – Доколкото върху опорния пръстен се разпределя целият товар, допустимото отклонение при съвпадане на осите на корпуса на реактора и опорния пръстен е не-повече от 1 милиметър.

“Това е едно от ключовите събития на етапа съоръжаване на енергоблока, подчерта старшият вице-президент по управление на руските проекти Сергей Олонцев. – Поставеният в проектно положение корпус на реактора представлява отправна точка за извършване на дейностите по монтажа на главните циркулационни тръбопроводи (ГЦТ) на реакторната установка”.

Подробности на: http://www.atomstroyexport.ru/journalists/press/94b7618040a48d7fb61ffe0f71c739e9

Б.Р. – “Първи блок да, до края на 2019 година”, каза Лихачов, отговаряйки на въпрос, кога може да бъде завършено строителството на първи блок на Беларуската АЕЦ.

 

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари