ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания ще излезе от Евратом

30.03.2017

Великобритания няма да бъде член на Европейската общност за атомна енергия (Евратом) след излизането и от ЕС, се казва в писмото на британския премиер Тереза Мей до ръководителя на ЕС Доналд Туск, с което тя го е уведомила официално за стартиране на процедурата за излизане на UK от ЕС.

 

Постоянният представител на Великобритания при ЕС Тим Барроу в сряда през деня предаде на Доналд Туск писмо, подписано от британския премиер Тереза Мей и съдържащо официално уведомление за излизане на UK от ЕС.

„Съгласно разпоредбите на член 50 от Лисабонския договор и на разпоредбите на член 106а от договора за създаване на Европейската общност за атомна енергия, аз уведомявам Европейския съвет за намерението Великобритания да се оттегли от Общността (Евратом).
Всички положения в това писмо, отнасящи се до ЕС, трябва също да се прилагат и по отношение на Европейската общност за атомна енергия”, се отбелязва в писмото, копие от което РИА Новости получи официално от канцеларията на британския премиер.

Съгласно правилата, уточнени в член 50 на Лисабонския договор, държавата, която е пожелала да напусне ЕС, трябва да направи това точно 2 години след предаване на официалното уведомление.
По този начин, Великобритания ще трябва да напусне ЕС на 29 март 2019-та година.

Решението за излизане от ЕС бе прието ор британците на референдума от 23 юни 2016 година.

Източник: https://ria.ru/world/20170329/1491047106.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари