ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse е на дни от банкрута

28.03.2017

Корпорацията „Toshiba“ избра управлявания банкрут като най-добър начин за решаване на финансовите проблеми на компанията „Westinghouse“.
До такъв извод може да се стигне според съобщенията на информационните агенции.

 

Осведомените източници

В съобщението от петък на „Reuters“, позовавайки се на осведомени източници, се казва – корпорацията „Toshiba“ е уведомила своите основни кредитори, че „Westinghouse“ ще започне процедура за банкрутиране.

Освен това, в съобщението се твърди, че това ще стане в най-близките дни, до 31 март 2017 година.

От корпорацията „Toshiba“ отказаха официален коментар и се задоволиха с изявление от общ характер:
”Дали ще се възползва или не „Westinghouse“ от глава 11 на кодекса за банкрутите на САЩ, това зависи от решението на директорите, което трябва да вземе под внимание различните интереси на акционерите, включително „Toshiba“ и нейните кредитори”, цитира агенцията коментара на японската корпорация.

Японската агенция „Jiji“ в събота беше по-уверена.
Според твърденията и – преговорите за започване на процедурата по банкрута на „Westinghouse“ са стигнали до последния стадии.
Източниците на „Jiji“ говорят за това, че „Toshiba“ обсъжда въпроса за банкрута на американската компания с банките.

От корпорацията искат да привлекат финансиране за „Westinghouse“, което би и позволило спокойно да преживее периода на банкрутирането.
Съдейки по всичко, самата „Toshiba“ сега не е в състояние да подкрепи „Westinghouse“.

„Jiji“ посочва две банки, с които контактува „Toshiba“ – това са „Sumitomo Mitsui Banking Corp.“ и „Mizuho Bank“.
Трябва да се има предвид, че това са банки-кредитори на „Toshiba“, и затова не е задължително, че именно тях ще молят да дадат кредит на „Westinghouse“.

Що се отнася до срока за обявяване на процедурата за банкрут на „Westinghouse“, „Jiji“ се позовава на две мнения – до края на март (по данни на топ-мениджър от една от банките-кредитори) или в началото на април, според някои представители на други банки-кредитори.

От съобщенията, пристигащи от САЩ, правят впечатление слуховете за готовността на правителството да се намеси в ситуацията, за да предотврати загубата на работни места в страната. Не са известни никакви други подробности засега.

 

Глава 11

Глава 11 от кодекса за банкрута допуска реорганизация при използване на законните на САЩ за банкрута.

Нормите в главата позволяват на длъжника да си остане владеещ длъжник като извърши реорганизация и изплати дълговете си на кредиторите, като се имат предвид просрочените плащания.

За да се инициира процедурата за банкрутиране по глава 11 е достатъчно длъжникът да подаде заявление в съда. След това срещу компанията длъжник автоматично се спират всякакви неблагоприятни действия, а тя самата може да продължи дейността си.

Обаче такава компания е задължена да представи план за реорганизацията си, който да бъде утвърден от съда и квалифицирано мнозинство от кредиторите и собствениците.

За изпълнението на плана за реорганизацията следят съответните държавни ведомства на САЩ.

В ядрения отрасъл на САЩ през последните години най-известен пример за прилагане на глава 11 е било от компанията USEC през март 2014 година.
От тогава, компанията USEC извърши реорганизация и се преименува в компания „Centrus“.

 

Корейският купувач

Същевременно продължават да постъпват съобщения, че е възможно компанията „Westinghouse“ да бъде купена от южнокорейската KEPCO.
По този въпрос от KEPCO се изказват много внимателно, не казвайки нещо конкретно.

Все пак компанията потвърди, че води преговори с „Toshiba“за изкупуване акциите на проекта „NuGen“ за изграждане във Великобритания на три енергоблока с реактори AP-1000.
Японската корпорация владее 60% от акциите на проекта.

Съобщения в пресата за интереса на KEPCO към британския проект се появяват периодично през последните няколко месеца, но те бяха потвърдени едва през миналата седмица.

Чхе Хван ИК (Cho Hwan-eik), възглавяващ компанията KEPCO, потвърди пред журналистите, че преговорите по „NuGen“ вървят, но ги нарече “неформални”.
Според думите му, преходът към формални преговори днес е “преждевременен”, защото не са завършили преговорите между правителствата на Япония и Великобритания по различни аспекти на проекта „NuGen“.

Макар, че става дума за друга сделка – признанието на KEPCO за интереса му към „NuGen“, без съмнение провокира вълна от предположения за това, че корейците ще изкупят целия дял на „Toshiba“ не само в британския проект, но и в компанията „Westinghouse“, чиито реактори сега се предлагат за „NuGen“.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsp/w0419.htm

Още подробности на: : http://www.vestifinance.ru/articles/83055

Tags: ,

One Response to Westinghouse е на дни от банкрута

  1. Красимир Христов on 30.03.2017 at 16:03

    За първите стъпки съгласно глава 11 и декларираните намерения относно AP-1000 и ядреното гориво може да прочетете на: http://nuclearstreet.com/nuclear_power_industry_news/b/nuclear_power_news/archive/2017/03/29/westinghouse-files-for-chapter-11_3b00_-has-agreements-with-ap1000-customers-032901?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#.WN0AnLhUbCN

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари