ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларус иска да докаже на ЕС, че ядрената и електроцентрала е безопасна

27.03.2017

Беларуската АЕЦ, която се изгражда от компании на „Росатом“, се строи в съответствие с най-високите стандарти за безопасност.
Това сочат резултатите от проведените наскоро стрес-тестове.
В момента Беларус подготвя Национален отчет за стрес-тестовете, който ще бъде представен пред обществеността и Европейската комисия, за да бъде потвърдено, че АЕЦ на страната се строи отговорно, съобразно всички изисквания за безопасност и надеждност.

 

Това съобщи представител на беларуското правителство в интервю за New Europe.

 

Наскоро беларуска делегация, начело със заместник-министъра на енергетиката на Беларус Михаил Михадюк, се срещна в Люксембург с представители на Европейската комисия.
По време на срещата бяха обсъдени редица въпроси, свързани с изграждането на АЕЦ в Беларус, в това число и за оценката на резултатите от стрес-тестовете на строящата се централа, проведени по европейската методика ENSREG.

По думите на Михадюк от началото на взимането на решение за строителство на централата в страната е имало няколко мисии на МААЕ.
Последната е мисията на МААЕ за оценка на площадката и дизайна на АЕЦ пред вид външни въздействия – SEED (Site and External Events Design) в периода 16-20 януари 2017 година (http://atominfo.bg/?p=53850 ).

„Според предварителното заключение на агенцията, площадката и проектните параметри на централата съответстват на международните изисквания за устойчивост по отношение на опасни външни въздействия. Експертите също така отбелязаха всеобхватността на съществуващата в страната система за мониторинг на опасните външни въздействия и ефективността на изпълнения от Беларус анализ за външни заплахи“, заяви Михадюк.

„Освен мисията SEED, до въвеждането в експлоатация на Беларуската АЕЦ, ще бъдат проведени мисии за оценка на аварийната готовност (EPREV) и за оценка на държавната система за отчет и контрол на ядрените материали (ISSAS). Освен това в близко време ще бъде осъществена подготовка за провеждане на мисия за разглеждане на въпросите по експлоатационна безопасност (Pre-OSART) и поредната мисия за оценка на националната инфраструктура на ядрената енергетика (INIR). Ежегодно в рамките на реализиране на програмите за техническо сътрудничество на МААЕ ще бъдат провеждани 5-6 консултативни мисии на МААЕ“, добави Михадюк.

Отговаряйки на въпрос за пазара на продажба на електроенергията от Беларуската АЕЦ, Михадюк отбеляза, че Беларус няма достатъчно собствени горивно-енергийни ресурси. Основната цел на строителството на АЕЦ в Беларус е диверсификацията на видовете горива, използвани при производството на електроенергия, както и намаляване на себестойността на електроенергията, което ще увеличи енергийната безопасност на страната и конкурентността на икономиката“, коментира Михадюк.

Съседна Литва изразява безпокойство от строителството на централата в Беларус близо до Вилнюс, призовавайки да се осигури безопасността на централата чрез международни организации.

На въпрос за това какви мерки планира да предприеме Беларус, за да убеди балтийската страна-член на ЕС в безопасността на централата, Михадюк подчерта, че „Беларус е най-заинтересована за безопасността и надеждността на Беларуската АЕЦ, защото е една от страните, която в голяма степен пострадаха от аварията в Чернобилската АЕЦ. Убедени сме, че мирният атом е икономически и екологично привлекателен източник на енергия“, добави Михадюк.

В настоящия момент Националният регулатор на Беларус „Госатомнадзор“ подготвя Национален отчет за стрес-тестовете, който ще бъде представен пред обществеността и Европейската комисия. „Своевременно сме подготвили и отчет за оценката на въздействие върху околната среда на Беларуската АЕЦ“, подчерта заместник-министърът.

„Не сме отказвали на никого да предоставим информация или посещение на площадката на строителството“, заяви Михадюк.

Подробности на: https://www.neweurope.eu/article/belarus-tries-assure-eu-nuclear-plant-safe/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари