ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


RWE и E.ON се отказват от строежа на АЕЦ във Великобритания

31.03.2012

Германските компании RWENpower и Е.ОN, които трябваше да си партнират в изграждането на нови ядрени централи във Великобритания, заявиха, че се отказват от проекта заради оскъпяването на финансирането на този тип енергийни проекти, предаде BBC.

Двете германски компании планираха да инвестират в нови ядрени мощности в Англъси и Олдбъри, близо до Бристол, чрез съвместното си предприятие Horizon Nuclear Power, но световната финансова криза слага окончателно край на плановете им. Отделно от това RWE е сериозно засегната от увеличението на разходите, свързани с извеждането от експлоатация на атомни електроцентрали в Германия.

Поради подобни причини в сряда и българското правителство реши да спре изпълнението на проекта за изграждане на втора АЕЦ в Белене.

Сред спрените проекти е и атомна централа от ново поколение, която трябваше да бъде построена в селцето Олдбъри-он-Северн, близо до Бристол. Тя трябваше да замени най-стария ядрен реактор в света, който бе изведен от експлоатация на 29 февруари т.г. Новата централа, която трябваше да се строи от съвместната компания между E.ON и RWE, щеше да има шест пъти по-голямa мощност от сегашната.

RWE и E.ON искат да намерят нов собственик на проекта, разработван от Horizon. „Ние продължаваме да вярваме, че ядрената енергия има важна роля в бъдещия енергиен микс на Обединеното кралство. Поради тази причина искаме да сме сигурни, че работата върху този проект, включително и свързването към мрежата, могат да бъдат поети бързо от други потенциални инвеститори“, заяви главният изпълнителен директор на RWENpower Фолкер Бекерс.

Министърът на енергетиката Чарлс Хендри смята, че „оттеглянето на E.ON и RWE е наистина много разочароващо, но те ясно обясниха, че това решение е взето под натиск заради трудности в бизнеса им на други места, а не поради някакви съмнения относно ролята на ядрената енергетика в енергийното бъдеще на Великобритания“.

„Проектът на RWE и E.ON предлага отлична възможност на нови играчи да навлязат на пазара, почти на готово“, добавя Хендри.

Източик: http://www.capital.bg/biznes/2012/03/29/1797788_rwe_i_eon_se_otkazvat_ot_stroeja_na_aec_vuv/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари