ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първи енергоблок на Нововоронежската АЕЦ – 2, който няма аналози в света, бе предаден в промишлена експлоатация – подробности

02.03.2017

Както вече ви съобщих http://atominfo.bg/?p=54472 първи енергоблок на НВАЕЦ-2 бе предаден за промишлен експлоатация и продава официално електроенергия и мощност на свободния пазар.
Сега ви предлагам официалното прессъобщение на “
АО «Концерн Росэнергоатом».

На 27 февруари 2017 г. генералният директор на „Концерн Росенергоатом“ Андрей Петров, на основание на полученото от руската държавна корпорация „Росатом“ разрешение, подписа заповед за предаването в промишлена експлоатация на най-новия Първи енергоблок на Нововоронежската АЕЦ-2 с реактор ВВЕР-1200 от поколение „3 плюс“.

 

По-рано Федералната служба по екологичен, технологичен и ядрен надзор (Ростехнадзор) издаде заключение за съответствието на обекта с проектната документация, техническите регламенти и нормативно-правните актове, в това число и с изискванията за енергийна ефективност.

 

Предисторията

Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ – 2 за пръв път бе включен към единната енергийна система на страната и започна да произвежда електроенергия на 5 август 2016 г., с което Русия стана първата страна в света с енергоблок от най-ново поколение.
Успешно бяха усвоени мощностите на етап енергийно стартиране, опитно-промишлена експлоатация, по време на които се извършваха проверки и тестове на оборудването и системите на различни нива на мощност и в различни експлоатационни режими.
Тестовете завършиха на 23 февруари 2017 г. с 15 денонощия комплексно изпробване на 100% мощност, в хода на което енергоблокът потвърди способността си стабилно да понася натоварване в съответствие с проектните параметри.
До момента на въвеждане в промишлена експлоатация, енергоблокът е изработил 1,691 млрд. киловатчаса електроенергия.

„Благодарен съм на екипа на Нововоронежската АЕЦ за самоотвержения труд не само при изпълнение на дейностите по въвеждане на блока в промишлена експлоатация, но и за не по-малко напрегнатата работа по подготовката на необходимата документация за предоставянето й в Ростехнадзор“, заяви директорът на Нововоронежската АЕЦ Владимир Поваров.

За справка

В сравнение с традиционните енергоблокове с реактори ВВЕР-1000, проектът „АЭС-2006“, по който е построен Първи енергоблок на Нововоронежската АЕЦ-2, притежава редица преимущества, които съществено повишават икономическите му характеристики и безопасност.
Електрическата мощност е повишена с 20% от 1000 на 1200 MW, срокът на работа на основното оборудване (корпус на реактора и парогенератори) е увеличен два пъти – от 30 на 60 години, заради високата автоматизация и въвеждането на нови технологични решения, количеството на персонала е оптимизирано с 25-30%.

Освен това, енергоблокът отговаря на всички т.нар. „постфукушимски“ изисквания за безопасност.
Въведени са редица нови, нямащи аналози досега, системи за безопасност като уловител на стопилка на активната зона, система за пасивно отвеждане на топлината, позволяваща охлаждане на активната зона на реактора, чрез естествената циркулация на въздуха при отсъствие на електроснабдяване и човешка намеса. Днес енергоблокове от поколение „3 плюс“ се изграждат и в САЩ и Франция, но именно руският Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2 е първият в света ядрен енергоблок от ново поколение, предаден в промишлена експлоатация.

 

Департамент информации и общественных связей АО «Концерн Росэнергоатом»

Управление информации и общественных связей Нововоронежской АЭС

Б.Р. Вижте как изглежда блочния щит за управление (БЩУ – не знам как се нарича сега при тях, може би е БПУ) на първи енергоблок на НВАЕЦ-2:

 

 

 

 

 

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари