ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Лихачов – Росатом трябва да лиши конкуренцията от надежди в надпреварата на ядрените технологии

02.03.2017

Руските ядрени експерти, които заемат първо място в света при създаване на нови технологии за развитие на ядрената енергетика, трябва да направят лидерството си абсолютно.
Това заяви генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов.

 

В момента „Росатом“ реализира проекта „Пробив“ – един от основните съвременни световни проекти в ядрената енергетика.
„Пробив“ предвижда създаване на ядрени енергийни технологии от ново поколение на базата на затворения ядрен горивен цикъл с използване на реактори на бързи неутрони.

В затворения горивен цикъл заради пълното използване на урановата суровина в реакторите-размножители на бързи неутрони съществено се увеличава горивната база на ядрената енергетика и се появява възможност за значително намаляване обема на радиоактивните отпадъци благодарение на изгарянето на опасни радионуклиди.

„Ядрената енергетика е способна на възпроизводство на горивната си база. Проблемът със суровината се решава с формиране на енергийна система със затворен ядрен горивен цикъл и производство на основата на „топлинни“ и „бързи“ реактори.
Такава система ще повиши използването на ресурса на природния уран десет пъти и ще позволи да се реши напълно проблемът с радиоактивните отпадъци.
Ние заложихме на проекта „Пробив“, „бързите“ технологии и днес сме лидери в света“, заяви Лихачов.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2017/03/01/73143

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари