ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Следващото поколение “ядрени” роботи ще влизат там, където никой не е стъпвал

02.03.2017

 Университетът в Манчестър ще оглави консорциум за изграждане на роботи от следващо поколение, които са по-издръжливи за работа в ядрени съоръжения.

Стойността на почистването на съществуващите ядрени съоръжения във Великобритания се оценява между 95 милиарда лири и 219 милиарда лири през следващите 120 години.
Суровите условия в тези съоръжения означават, че достъпът на човека е крайно ограничен и голяма част от работата трябва да се извърши от роботи.

Нов екип от Манчестър, Бирмингамския университет, Университета на Западна Англия и техни индустриални партньори са получили средства в размер на 4,6 милиона лири от Съвета за проучвания в областта на инженеринга и физичните науки.

Те ще разработят роботи, които имат подобрения в мощността, чувствителността, комуникационните и функционални качества.

Роботите ще бъдат автономни – ще могат да работят без директно наблюдение от човека.

През следващите пет години учените ще произведат прототипи на роботи, които след това ще бъдат изпитани в радиоактивна и неактивна околна среда.
Очаква се при тези тестове да се използва роботизиран манипулатор за автономно сортиране и разделяне на отпадъчните материали и използване на множество роботи за проучване на съоръжения, в които никой не е влизал повече от 40 години.

Източник: http://www.nuclearpowerdaily.com/reports/Next_generation_of_nuclear_robots_will_go_where_none_have_gone_before_999.html

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари