ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Белене” – Булатом – за отказа на България от проекта

30.03.2012

България се отказа от проекта за АЕЦ “Белене”. Вчера, 29 март, в Москва пристигна новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, за да съобщи официално решението на руската страна. Срещите са днес. Българският премиер изрази надежда раздялата с проекта да стане “по приятелски”.

Предлагам ви мнението на Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Неправителствената организация “Български атомен форум”:

Аз не зная, защо българското правителство съобщи именно сега за това решение. Съдейки по всичко, нещо се е случило. Нали по проекта се работи почти 6 години, правеше се нещо и като че нищо не се случваше, но явно сега това им е приоритет. Като представител на “Българския атомен форум” аз не мога да говоря от политическа гледна точка, а това решение, както ни казаха е политическо.

Не знам колко по-добре ще бъде за България да се откаже от “Белене” в полза на пренасянето на реактора в АЕЦ “Козлодуй” и построяване на газова електроцентрала на площадката в Белене. Тук въпросът е как ще се осигуряват нашите енергийни нужди. Тоест, спираме проекта “Белене”, поставяме седми блок на АЕЦ “Козлодуй” или поставяме газова електроцентрала на площадката “Белене” – така да се решат тези въпроси е невъзможно. Нашият министър на енергетиката по-рано говореше за централа с мощност 2 GW, но, имайки предвид вчерашното решение, това е малко вероятно да бъде изпълнено.

Относно построяването на нов енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”, по принцип това, разбира се е добре, но имайки предвид, че новият реактор е бил предназначен за “Белене”, то всичко води до извода, че от икономическа гледна точка това отново ще повлече допълнителни разходи. С други думи, това се отлага за неопределено време. Да, това е добро решение, но седми блок може да се появи в “Козлодуй” само след 10 години.

Такова нещо в България вече се е случвало. Ние свикнахме с това, някой да ни говори: “Това е политическо решение”. Помните ли, какъв беше отговорът на нашето правителство по повод спирането на трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”. От икономическа гледна точка това решение беше неправилно, и за говорех за това още през 2004 година. Но щом Българското правителство така е решило, това вече е политическо решение, и беше изпълнено. Добре ли е това, или зле – в крайна сметка, отговорността носи правителството, а ние трябва да се подчиняваме.

За това, как правителството има намерение да решава въпроса с енергоснабдяването, трябва да питате него. Възможно е да има някаква предварителна договореност с Владимир Путин, аз не знам.

Но искам да отбележа, че договорът за “Белене” – това не е междуправителствено съглашение. Това е договор между българска и руска компания, тоест тук могат да действат съвсем други закони.  

Искам да отбележа, че на организацията “Български атомен форум”, която аз представлявам, беше казано, че работата която сме изпълнявали в ядрения отрасъл, повече няма да съществува.

Ще ни се наложи или да търсим работа на друго място, или да се преквалифицираме – говоря за тези хора, които работят сега в областта на ядрената енергетика на България.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари