ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран има намерение за 3 години да купи от Казахстан 950 тона уранов концентрат

28.02.2017

Ръководителят на Иранската организация по ядрена енергетика Али Акбар Салехи заяви, че Иран планира да закупи от Казахстан 950 тона уранов концентрат или така нареченият “жълт кейк”, съобщи ТАСС.

 

 

Според думите му, за да бъде подписано споразумение за тази доставка в секретариата на комисията по контрол на реализацията на Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД, по споразумението за иранската ядрена програма) бе депозирана съответната молба.

“Положителен отговор в писмена форма е получен от пет от членовете на “шесторката”.
Обаче Великобритания в последния момент промени позицията си, вземайки предвид резултатите от изборите в САЩ и ситуацията на Близкия и Средния Изток.
Сега ние очакваме, кога тази страна ще представи окончателното си решение по въпроса”, информира Салехи.

“Предвижда се, че споразумението с Казахстан ще бъде реализирано в продължение на три години, продължи той.
През първите две години Иран планира да получи от Казахстан 650 тона “жълт кейк” на две партиди. Още 300 тона ще постъпят в Ислямската Република през третата година.
Иран ще преработи урановия концентрат в газ уранов хексафлуорид (UF6) и има намерение да го продаде обратно на Казахстан, реализирайки приход от преработването”, каза ръководителят на ОАЕИ.

Споразумението по иранската ядрена програма, постигнато на 14 юли 2015 година, не забранява на Иран да преработва уранов концентрат и да произвежда ниско-обогатен уран (до 3,67%).
Обаче запасите му в страната не трябва да превишават 300 килограма – излишъците Ислямската Република трябва да реализира на външния пазар.

Подробности на: http://tass.ru/ekonomika/4050729

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари