ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – «Энергоатом» започна 270 дневен ремонт на трети блок на ЗАЕЦ

24.02.2017

Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ) разреши на генериращата компания «Энергоатом» да изведе трети блок на Запорожската АЕЦ в безопасен режим на спиране за по-нататъшно провеждане на ремонта с продължителност 270 денонощия с цел продължаване срока му на експлоатация (ПСЕ).

 

Съответното решение бе единодушно прието от колегията на регулатора.

“Анализът на безопасността позволява да се направи положително заключение за привеждане на трети енергоблок на ЗАЕЦ е спряно състояние за времето на изпълнение на необходимите дейности за по-нататъшната му експлоатация в над-проектен срок”, прочете изводите на инспекцията заместник директорът на Департамента по въпросите на безопасността на ядрените установки в ГИЯРУ Валерий Бугай.

“Приетото решение се отнася за това, че трети блок на ЗАЕЦ може безопасно да се експлоатира само в режим на извадено гориво от активната зона на реактора в басейна за отлежаване на касетите (БОК). Сега блокът не може да се експлоатира на енергийни нива на мощност”, резюмира решението изпълняващият длъжността председател на инспекцията Борис Столярчук.

По информация от ГИЯРУ, блокът ще бъде изведен в ремонт докато бъдат изпълнени всичките съгласувани с регулатора мерки.

“Планирано е пълно изваждане на активната зона за контрол корпуса на реактора във връзка с внедряване на алтернативното гориво на американско-японската компания Westinghouse (ТВС-WR).
Контролът на корпуса на реактора и редица други дейности ще бъдат изпълнени с помощта на системата RPV-1000 в съответстващия обем с програмата за ПСЕ на енергоблока”, добавиха от пресслужбата.

Държавната компания «Энергоатом», която е оператор на всички действащи атомни електроцентрали на Украйна, счита за своя задача продължаване срока за експлоатация на действащите ядрени енергоблокове за осигуряване високо ниво на производство на електроенергия в бъдеще.
Плановете на компанията са за шест години да се ПСЕ на 9 от 15-те енергоблока, понеже до 2020 година им изтича проектният срок за експлоатация.

Подробности на: http://www.capital.ua/ru/news/85961-energoatom-provedet-remont-tretego-energobloka-zaporozhskoy-aes#ixzz4ZWhF4ozv

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари