ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В САЩ разработват спътник за откриване на ядрени взривове

25.02.2017

Американската компания Orbital Sciences се е заела с разработване на нов спътник, способен да открива наземни, въздушни и космически ядрени взривове.

 

Както съобщава Aviation Week, космическият апарат се разработва по поръчка на ВВС на САЩ, които имат намерение да го изстрелят в орбита най-рано през юни 2019 година.

Според постепенното развитие на технологията, а също вследствие на скритите международни политически процеси, има риск от присламчване към ядрения клуб на нови държави, в  това число и нестабилни.
Сега в него влизат осем държави: Русия, САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан и Северна Корея.

При придобиване по един или друг начин технологията за производство на ядрено оръжие страните неизбежно ще извършват и изпитания с него, които в някои от случаите ще бъде или невъзможно да бъдат открити, или за обработка и получаване на данните ще е необходимо прекалено много време.
Новият американски спътник снабден със система за откриване на ядрени взривове ще даде възможност оперативно да се фиксират изпитанията на ядрени оръжия.

Договорът за разработване на новия спътник, заведен под името STPSat-6, е на стойност 78,2 милиона долара.
Наред с откриване на ядрени взривове, космическият апарат ще събира и метеорологични данни.
на него ще бъде монтирана и експериментална система за лазерна връзка, разработена от NASA.

Как точно спътникът ще открива ядрените взривове, не се уточнява.
Най-вероятно, ще се използва автоматична оптическа многоспектрална система с висока разделителна способност. Подобни системи сега се използват на спътниците предназначени за откриване изстрелването на междуконтинентални балистични ракети.

В края на април миналата година Федералният институт по геология и природни ресурси на Германия обнародва изследване за предполагаемото място за изпитания на северно-корейското ядрено и термоядрено оръжие.
В изследването е показана и интерферометрична снимка на предполагаемото място, направена от европейския спътник Sentinel-1A.

Анализът на снимката на ядрения полигон Пхунгери недалеч от град Кхинлю в провинция Янгандо, направена след изпитанието на термоядрено оръжие, извършено на 6 януари 2016 година показва, че нивото на повърхността в една от зоните е пропаднала със седем сантиметра, а в друга се е повдигнала с 2-3 сантиметра.
Според заключението на учените, мощността на изпитаната бомба е била 14 килотона.

 

Договор за всеобща забрана на ядрените опити (ДВЗЯО)

От септември 1996 година е отворен за подписване международният Договор за всеобща забрана на ядрените опити (ДВЗЯО).
Съгласно този документ, всяка държава-участник е длъжна да не провежда каквито и да са ядрени изпитания и да предотвратява извършването им на своя територия. Освен това, държавите се задължават да не участват в изпитания на ядрено оръжие на територията на други държави.

 

Международната система за мониторинг

В рамките на договора бе създадена международна система за мониторинг.
Тя включва321 станции за откриване на ядрени взривове от четири типа: сеизмични, радиоизотопни (най-точно регистрират ядрените изпитания, но изискват много време), хидроакустични и инфразвукови.
Освен това, в състава на системата работят и 16 радиоизотопни лаборатории.

Системата дава възможност за откриване на ядрени взривове с мощност над 0,1 килотона (kt) тротилов еквивалент, но за някой от критичните места на планетата този праг е намален до 0,01 kt.
Станциите от международната система за контрол спазването на ДВЗЯО, наред със своите преки функции, се използва също и предупреждаване за цунами и земетресения.

 

Кога ще влезе в сила ДВЗЯО

До сега договорът е подписан от 182 държави, като 166 от тях са го ратифицирали.
Все пак, международното споразумение засега не е влязло в сила. Причината е, че той трябва да бъде подписан и ратифициран от 44-те държави, които още от началото са участвали в разработването на договора и разполагащи тогава с промишлени или изследователски ядрени реактори.

Засега от тези 44 държави три не са подписали договора: Индия, Пакистан и Северна Корея.
Освен това са го подписали, но не са го ратифицирали пет държави: Китай, Египет, Иран, Израел и САЩ.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2017/02/16/72795

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари