ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия – ВЕИ – Комплексно решение – Вятърен парк ще има и собствена ПАВЕЦ

20.02.2017

В Германия се проектира неголям вятърен парк, съвместно с помпено-акумулираща водна електроцентрала (ПАВЕЦ).
В проекта участват компаниите
Max Boegl Wind AG и GE Renewable Energy.
На хълмовете в Северна Бавария през 2017 година ще бъдат монтирани 4 вятърни турбини с мощност по 3,4 MW, основите и кулите на които ще работят като водни акумулатори.

 

 

Височината на вятърните установки заедно в перките е 178 метра.
Долната част на кулата ще се пълни с вода до височина 40 метра. Всяка кула ще може да поеме до 6 хиляди m3 “енергоносител”.
Наред с това над фундамента на вятърните установки ще има открити резервоари с обем по 34 хиляди m3.

Под хълма, на 180 метра по-ниско, ще се намира ПАВЕЦ с мощност 16/32 MW и долния резервоар (водохранилище).
Излишъкът от произведената електроенергия чрез помпите на хидро-акумулиращата централа ще качва вода в резервоарите, а при необходимост от повече електроенергия в системата или при безветрие – хидроагрегатите (или част от тях) ще преминават в генераторен режим.

 

Предимства на проекта

Съвременните вятърни паркове отстъпват много на ТЕЦ по капиталните разходи за строителството им. За всеки MW инсталирана мощност на ВяЕЦ се налага да бъдат заровени в земята почти 1000 тона железобетон.
В този проект подобни разходи са много по-оправдани, доколкото масивните фундаменти подържат не само кулите на вятърните установки, но и акумулиращите водни резервоари на ПАВЕЦ.

За намаляване на разходите за транспортиране на товари при строителството разработчиците на енергийния комплекс са предвидили, където това е възможно, използване на изработени на място желязо-бетонни конструкции, вместо да се докарват метални.

Държавната подкрепа

Правителството на Германия по всякакъв начин подкрепя такива проекти, доколкото сега за балансиране на енергийната система (резервиране на слънчевите и вятърните генерации) се държат в готовност скъпи паро-газови електроцентрали.

Източник: https://aftershock.news/?q=node%2F489603&full#.534904f75e5.livejournal

Б.Р. – Преди няколко години имах възможност да присъствам на една среща с елита на възобновяемата енергетика у нас.
Всичките се надпреварваха да доказват, че едва ли не работят на загуба, а измененията в регулаторната рамка ще ги погубят.
Както виждате, нищо подобно не се случва.

Останах с впечатлението, въпреки че никой не си призна, че тяхната теза е “щом сме си платили, по един или друг начин, да ни направят такива закони – сега ще се възползваме от тях”.

Разказах им за опита в северните страни от ЕС и Германия за транс-националните генерации – ВяЕЦ + ПАВЕЦ. Предложих им да се обединят и да инвестират в ПАВЕЦ за балансиране на производството от ВЕИ.

Че разбраха за какво им говоря съм сигурен, но всеки си гледа интереса, а проблемите на енергийната система на страната не са техни – зад тях е законът.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари