ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия е готова да дострои АЕЦ “Пакш” в Унгария за своя сметка

05.02.2017

 Русия е готова изцяло, в обем от 12 милиарда евро, да финансира проекта за дострояване на унгарската АЕЦ “Пакш” при условие да бъде изменено съществуващото споразумение, заяви президентът на РФ Владимир Путин.
Той отбеляза, че според действащото споразумение дострояването на централата възлиза на 12 милиарда евро, като се предполага 80% от тях да бъдат осигурени за сметка на руски кредит.

От своя страна премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че не е обсъждал в четвъртък с руския президент Владимир Путин въпроса за руския кредит за дострояване на АЕЦ “Пакш”.
”Ние се стремим към реализиране на договореното с Русия. Чакаме с нетърпение да започнат строителните дейности”, каза Орбан.

В края на 2014 година Русия и Унгария подписаха документите за построяване на пети и шести блок на единствената унгарска АЕЦ “Пакш” с реактори ВВЭР-1200.

За справка

Единствената в Унгария АЕЦ “Пакш” е разположена на 100 километра от Будапеща.
Централата е построена по съветски проект. В експлоатация са 4 енергоблока с реактори
ВВЭР-440.
Централата произвежда над 50% от електроенергията в страната.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-155520?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари