ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


България не е уведомила „Росатом“ за отказа си от проекта

28.03.2012

България не е уведомила „Росатом“ за отказа си от проекта АЕЦ „Белене“, заяви цитиран от Новости официалният представител на компанията Сергей Новиков.

„Ние не можем да си комуникираме с българските партньори чрез медиите и предпочитаме да дочакаме тяхното официално съобщение за приетото решение“, – заявява той, помолен за коментар.

Българският премиер, по скоро, не е напълно на ясно с проекта АЕЦ “Белене”, заяви за РИА Новости почетният член на Парламентарната асамблея на Европейския Съвет, председателят на Обществения съвет на Ростехнадзор и член-кореспондент на Руската академия на науките – Владимир Грачев.

“Имам усещане, че г-н Борисов не е наясно с проекта, по който взима решение. Ядреният реактор е невъзможно просто така да се прехвърля от площадка на площадка, когато няма нито технико-икономическа обосновка, нито експертизи, нито е наличен самият проект на новия енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”, – каза той.

По неговите думи това означава, че реактора за АЕЦ “Белене” ще е “затворен под ключ” в следващите 10 години.

Грачев също отбелязва, че като причина за отказа от проекта българският премиер посочва необходимостта да се плащат лихви по кредита за строеж на АЕЦ “Белене”, “като в това време руската страна е предложила схема, чрез която българският държавен бюджет напълно беше изведен от процеса на финансиране на проекта”.

“Всички операции би извършвала проектната компания, а дългът би се погасявал от печалбата при продажбата на вече произведеното електричество, тоест след въвеждането на централата в експлоатация”, – каза той.

Грачев също отбеляза думите на Борисов за това, че на седми блок на АЕЦ “Козлодуй” ще се използва хибридно ядрено гориво:

“В момента това е просто очевидна фантазия. По този начин, изявлението на българския премиер по-скоро напомня набързо измислено основание, което да прикрие неспособността на българското правителство да вземе истинско решение по проекта вече няколко години”.

Конкурсът за дострояване на АЕЦ “Белене”, който беше обявен през 2005 година е спечелен от руската ЗАО „Атомстройэкспорт“.

Договорът за построяването на АЕЦ е подписан на 29 ноември 2006 година. През 2007 година руският проект е признат, като съответстващ на всички европейски технически изисквания към централите с леководни реактори от новото поколение. На 18 януари 2008 година е подписано споразумение за изграждане на централата.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари