ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Американските аналитици твърдят, че КНДР е рестартирала реактора в Йонбен

30.01.2017

Възможно е КНДР да е рестартирала ядрения реактор за наработка на плутоний в Йонбен, считат от Американо-Корейския институт към университета Джонс Хопкинс в Балтимор (щат Мериленд).

“Снимките, получени от спътници, показват, че дейностите по реактора за производство на плутоний, най-вероятно са възобновени”, се казва в документа, публикуван на сайта на института и основан на мониторинга на ситуацията през последните 10 дни.

 

 

Реакторът в Йонбен, разположен на 100 километра от Пхенян бе замразен според договореностите постигнати на шест-странните преговори с участието на Русия, САЩ, Китай, КНДР, Южна Корея и Япония.
Но започнатият през 2003 година диалог попадна в задънена улица след 6 години.
Според редица източници, реакторът е бил рестартиран през
2013-та година.

През януари миналата година Пхенян извърши поредния ядрен опит, а през февруари изстреля изкуствен спътник на Земята с помощта на ракета, способна да носи ядрен боен заряд.
През юни експертите Международната агенция по атомна енергия не изключиха възможността за възобновяване работата на плутониевия реактор в Йонбен.

Източник: http://ru.euronews.com/2017/01/28/satellite-images-indicate-north-korea-has-restarted-plutonium-production?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+euronews%2Fru%2Fworld+%28euronews+-+world+-+ru%29

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари