ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“Росатом” предлага да финансира строителството на нови АЕЦ в Чехия

29.01.2017

Първият заместник на генералния директор на ДК “Росатом” Кирил Комаров заяви, че руската страна е предложила на правителството на Чехия сътрудничество при строителството на нови атомни електроцентрали.

 

“Ние сме готови заедно с чешкото правителство да търсим пари, можем да бъдем младши партньор, или да дойдем с предложение за инвестиции от наша страна
Готови сме за реализиране на всякакъв модел, включително и унгарския (АЕЦ Пакш), в рамките на който ние предложихме междудържавен кредит.
Възможен е също и моделът, който реализирахме в Турция”, заяви представителят на “Росатом” за вестник Mlada Fronta Dnes.

Комаров обясни, че в рамките на турската схема “Росатом” сам изгражда АЕЦ, инвестира в нея и е неин собственик, а турските власти дават гаранция за изкупуване на енергията по предварително договорена цена.
Според думите му АЕЦ в Унгария ще принадлежи на държавата.

“Ние можем да изберем и някакъв комбиниран вариант, например, частично да кредитираме проекта и частично да инвестираме в него. От моята гледна точна, на този етап право на съществуване има всеки вариант. Важното е това да бъде икономически изгодно за Чехия”, отбелязва Комаров.

Източник: http://www.kommersant.ru/doc/3205239

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари