ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В ОАЕ скоро ще започне строителството на най-голямата в света слънчева електроцентрала

29.01.2017

През този месец в Обединените Арабски Емирства недалеч от Дубай започват дейностите по изграждането на най-голямата в света слънчева електроцентрала на базата на фотогалванични елементи.
Проектът за създаване на електроцентралата на името на Мохамед бин Рашид Ал Мактум
(Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park) навлезе в третия етап на реализацията си – изграждането на първия етап.

 

След завършването на този етап електроцентралата ще добави своите 800 MW в енергийната система на страната, намалявайки ежегодно емисиите на въглероден двуокис (СО2) в атмосферата с 6.5 милиона тона.

Управлението на електрическата енергетиката и водните ресурси в Дубай съвместно с енергийната компания Masdar взеха решение за започване строителството след като бяха завършени етапите на разработване, набавяне на необходимите комплектуващи и материали, и бяха сключени съответните договори със строителните организации.
Като основни изпълнители фигурират испанските компании Gransolar и Acciona и италианската строителна фирма Ghella.

Слънчевите батерии на първия етап на бъдещата електроцентрала ще заемат площ от 16 квадратни километра (16 хиляди декара).
Този етап е разбит на три подетапа – 200 + 300 + 300 MW съответно.
Последният подетап се планира да бъде въведен в експлоатация през 2020 година, което е свързано с откриването на изложбата 2020 Dubai World Expo.

Централата ще бъде завършена изцяло до 2030 година, когато инсталираната и мощност ще достигне 1000 MW.
Тогава стойността на произвежданата от нея електроенергия ще бъде от порядъка на 2,99 цента/kWh, което е значително по-евтино от електроенергията от електроцентралите на въглища или други видове изкопаеми горива.

Изграждането на новата слънчева електроцентрала се извършва в рамките на държавната програма, която има за цел към 2015 година половината от електроенергията в страната да се получава от чисти възобновяеми източници.
Ако темповете на развитие на слънчевата енергетика в ОАЕ се запазят, то през 2020 година нейният дял в енергийния баланс ще достигне 7%, до 2030 година – 25%, а през 2050 година – 75%.

Източник: http://www.dailytechinfo.org/eco/8881-v-oae-skoro-nachnetsya-stroitelstvo-samoy-bolshoy-v-mire-solnechnoy-elektrostancii.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари